Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Pensioenopbouw voor zelfstandigen moet eenvoudiger

ondernemer met pensioen

Pensioen opbouwen is vaak een uitdaging voor zelfstandigen. Veel ondernemers vinden het ingewikkeld en tijdrovend. Veel zelfstandigen bouwen nu onvoldoende pensioen op. Dit kan later voor financiële problemen zorgen.

Het Nederlandse pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit vier pijlers.

De eerste pijler is de AOW, de basispensioenuitkering van de overheid.

De tweede pijler is het aanvullende pensioen dat werknemers via hun werkgever opbouwen.

Voor zelfstandigen zijn de derde en vierde pijler vooral relevant. De derde pijler bestaat uit individuele pensioenverzekeringen en de vierde pijler uit spaargeld en beleggingen.

Taskforce brengt verandering

De Taskforce Inkomen voor Later wil verandering in brengen in de situatie. Deze taskforce bestaat uit organisaties zoals de Kamer van Koophandel, zelfstandigenorganisaties en het Nibud. Ze willen pensioenopbouw toegankelijker en begrijpelijker maken voor zelfstandigen. De Taskforce wil dat zelfstandigen eenvoudiger hun financiële toekomst kunnen veiligstellen. Ze pleiten ervoor dat zelfstandigen makkelijk inzicht krijgen in hun fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw. Op die manier worden de drempels om te sparen voor later verlaagd.

De Taskforce heeft een document opgesteld waarin ze de problemen en oplossingen voor pensioenopbouw van zelfstandigen beschrijven. Ze willen meer bewustwording creëren en zelfstandigen beter informeren over hun mogelijkheden. Een belangrijke stap is dat zelfstandigen eenvoudig kunnen zien hoeveel ze fiscaal mogen sparen voor hun pensioen. De Taskforce wil vooral de derde pijler aantrekkelijker maken voor zelfstandigen.

Wet toekomst pensioenen

De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) biedt kansen om het pensioenbewustzijn onder zelfstandigen te vergroten. De wet verruimt de fiscale ruimte in de derde pijler, waardoor zelfstandigen meer kunnen sparen met belastingvoordeel. De Taskforce benadrukt dat het belangrijk is dat zelfstandigen van deze veranderingen op de hoogte zijn. Door de wetswijziging wordt pensioenopbouw niet alleen voordeliger, maar ook meer onder de aandacht gebracht.

Fiscale voordelen

Sparen in de derde pijler is fiscaal aantrekkelijk. Het opgebouwde vermogen is vrijgesteld van belasting en de jaarlijkse inleg is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De uitkering wordt pas belast tegen een lager tarief op het moment van uitkering. Dit maakt het voor zelfstandigen voordelig om te sparen voor hun pensioen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven