Den Bosch heeft een nieuwe economische visie gepresenteerd die gericht is op de toekomst: de ‘Economische Visie 2035’. Deze visie is essentieel om de uitdagingen van de komende jaren aan te pakken en biedt een duidelijke richting voor de overgang naar een nieuwe economie. Ondernemers spelen hierin een cruciale rol.
Hoewel de economie van Den Bosch sterk is, staat dit fundament onder druk door grote maatschappelijke veranderingen. Denk hierbij aan technologische ontwikkelingen en een tekort aan energie, grondstoffen, arbeid en ruimte. Deze veranderingen vragen om een nieuwe manier van ondernemen.
Ondernemerschap met impact
In 2035 wordt ondernemerschap met impact de norm. Dit betekent dat ondernemers verantwoordelijkheid nemen voor hun maatschappelijke rol en zorgen dat hun activiteiten in balans zijn met de omgeving. Ze dragen bij aan een duurzame en sociale economie en hebben daarbij een sterk verdienvermogen.
Kwalitatieve groei
Niet alleen de omvang van de economie groeit, maar ook de kwaliteit. Den Bosch bouwt verder op zijn sterke punten: ondernemerschap, innovatie, talent en kennis, gastvrijheid en een aantrekkelijk vestigingsklimaat. De stad staat bekend om zijn ‘kunst van het verenigen’. De speerpuntsectoren food, bouw en gezondheidszorg zijn dankzij datatechnologie nationaal erkend als Bossche specialiteiten. Dit versterkt de positie van ‘s-Hertogenbosch als een van de top drie economische regio’s in Nederland.
Samenwerking centraal
De visie is ontwikkeld in samenwerking met ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Deze samenwerking blijft ook in de toekomst centraal staan. De gemeente stimuleert en ondersteunt goede initiatieven om zo samen de transitie te realiseren.
Ondersteuning voor ondernemers
Gemotiveerde ondernemers die maatschappelijke impact willen maken, krijgen de ruimte en steun van de gemeente. Ondernemers die nog niet actief zijn op dit gebied, worden geholpen en in contact gebracht met koplopers. Onderwijs speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de benodigde kennis en talenten voor deze transitie.
Om de voortgang van de transitie te volgen, wordt een Impactmonitor opgezet. Deze monitor helpt om te zien hoe de veranderingen verlopen en waar bijsturing nodig is.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!