Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Het evenementenseizoen is weer begonnen; Start met je cateringbedrijf

food trucks

Ben jij klaar om je cateringbedrijf te starten? Het is weer die tijd van het jaar waarin festivals, bruiloften en andere feesten volop gepland worden. De Kamer van Koophandel heeft gemeld dat er dit jaar een grote toename is van eventcateraars. In het eerste kwartaal van 2024 waren er ruim 27.000, bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden. Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de stijging het grootst.

Hoe de stijging heeft plaatsgevonden

In deze regio’s is het aantal eventcateraars respectievelijk gestegen met 167%, 143% en 136%, met aantallen op 1 januari 2024 van 9.142, 5.954 en 2.428. Zelfs in Zeeland, waar er relatief minder zijn, is er een stijging van 116% te zien. Deze groei zet al jaren door, ondanks een lichtere stijging tijdens de coronaperiode.

Een kijkje in de keuken van eventcateraars

Veel eventcateraars hebben tijdens de coronaperiode alternatieve verdienmodellen ontwikkeld om te kunnen overleven. Bezorgmaaltijden, online evenementen met cateringpakketten aan huis en kleinere bijeenkomsten waren enkele strategieën die ze hebben toegepast.

Uitdagingen voor de eventcateringsector

De inflatie zorgt momenteel voor druk op de marges van eventcateraars. De kosten stijgen harder dan de omzetten. Denk aan hogere inkoopprijzen en personeelslasten. Om hiermee om te gaan, passen eventcateraars hun menu’s aan met seizoensgebonden en lokaal beschikbare ingrediënten. Ook bekijken ze hoe prijsstijgingen deels kunnen worden doorberekend aan klanten en hoe ze personeel en middelen efficiënter kunnen inzetten.

Specialisatie en duurzaamheid als troeven

Eventcateraars onderscheiden zich op verschillende manieren in de markt. Specialisatie in vegan catering, specifieke keukens of thema’s zoals duurzaamheid en lokale producten zijn populaire keuzes. Ook spelen cateraars een steeds grotere rol in het personaliseren van evenementen en het creëren van unieke cateringconcepten.

Een voorbeeld uit de praktijk

Loes Kolsters uit Oostelbeers heeft haar cateringbedrijf Rebelicious gespecialiseerd in vegan eten voor kleine tot middelgrote evenementen. Voor haar gaat het niet alleen om het eten, maar ook om de sociale verbinding die ze creëert. Ze biedt geen standaardmenu aan, maar past zich aan aan de behoeften van haar klanten.

Het starten van een cateringbedrijf kan een uitdagende, maar lonende onderneming zijn. Door je te specialiseren, creatief te zijn en duurzame keuzes te maken, kun je je onderscheiden in deze competitieve markt.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven