Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Kosten besparen door het delen van je bedrijfsruimte

kantoor bedrijfsruimte delen onderhuur

Als startende ondernemer sta je voor de uitdaging om kosten te minimaliseren terwijl je toch professioneel blijft opereren. Een strategie die steeds populairder wordt, is het delen van bedrijfsruimte met andere startende ondernemers. Maar voordat je deze stap neemt, zijn er enkele belangrijke vragen die je moet overwegen.

Onderverhuren van je bedrijfruimte: Mag dat?

Als startende ondernemer die een bedrijfsruimte huurt, vraag je je misschien af of je deze ruimte mag onderverhuren aan één of twee andere startende ondernemers voor de dagen dat je er zelf geen gebruik van maakt. In de meeste gevallen is het onderverhuren van je gehuurde bedrijfsruimte mogelijk, maar het is cruciaal om dit eerst met je verhuurder te bespreken. Sommige huurovereenkomsten verbieden onderverhuur of stellen specifieke voorwaarden. De hoofdregel is dat de huurder bevoegd is het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan een ander in gebruik te geven, tenzij de huurder moest aannemen dat de verhuurder daartegen redelijke bezwaren zal hebben. Echter, het is belangrijk om te controleren of jouw huurcontract specifieke bepalingen heeft over onderverhuur en of voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder vereist is.

Gebruik van apparatuur

Een andere veelgestelde vraag is of een startende ondernemer die jouw ruimte huurt, ook gebruik kan maken van de aanwezige apparatuur, zoals computers, computer netwerk, gereedschap, enzovoort. Dit hangt grotendeels af van de afspraken die je maakt met de onderhuurder. Het is belangrijk om duidelijke regels vast te stellen over het gebruik van gedeelde apparatuur om misverstanden te voorkomen.

Samenwerken met vakgenoten

Als je regelmatig samenwerkt met een collega ondernemer die je overweegt te laten onderhuren, kan dit een groot voordeel zijn. Zo kan deze persoon jouw werk bijvoorbeeld overnemen bij ziekte of afwezigheid. Er is een vertrouwensband. Dit kan de samenwerking soepeler maken en het delen van de bedrijfsruimte een win-winsituatie maken voor beide partijen.

Fiscale en juridische risico’s

Het is essentieel om te erkennen dat er fiscale en juridische risico’s kunnen zijn bij het onderverhuren van je bedrijfsruimte. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen en eventuele fiscale implicaties te onderzoeken voordat je deze stap zet. Het kan zijn dat je bepaalde verantwoordelijkheden hebt jegens de onderhuurder en dat je moet voldoen aan specifieke regelgeving.

Looptijd overeenkomst

Het einde van de hoofdhuurovereenkomst tussen de verhuurder en de hoofdhuurder betekent niet automatisch het einde van de onderhuurovereenkomst tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder. Het is verstandig om de termijn van de onderhuurovereenkomst gelijk te laten lopen aan die van de hoofdhuurovereenkomst. In het geval van bedrijfsruimte volgens artikel 290 van het Burgerlijk Wetboek (BW), eindigt de onderhuurovereenkomst op dezelfde dag waarop de hoofdhuurder moet ontruimen. Zelfs als de ontruiming door een rechter wordt bevolen, geldt deze regel. Wanneer de onderverhuurder rechtsgeldig de hoofdhuurovereenkomst opzegt, moeten ook de belangen van eventuele onderhuurders in overweging worden genomen.

Het delen van bedrijfsruimte kan een slimme strategie zijn om kosten te besparen en samen te werken met andere ondernemers. Door duidelijke afspraken te maken en de mogelijke risico’s te begrijpen, kun je profiteren van deze gedeelde werkruimte. Vergeet niet om open communicatie te behouden met alle betrokken partijen en om alle afspraken schriftelijk vast te leggen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven