Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Impact op de samenleving belangrijke factor ondernemerschap jongeren

homemade toys delivery

Jongeren hebben een opmerkelijke drijfveer als het gaat om het starten van een eigen onderneming: ze willen niet alleen succesvol zijn, maar ook een positieve impact hebben op de samenleving om hen heen. Uit recent onderzoek blijkt daarbij dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren overweegt om te gaan ondernemen in plaats van aan een baan in loondienst te starten.

Meer dan alleen geld

Hoewel veel mensen denken dat ondernemen vooral draait om geld verdienen, blijkt uit het onderzoek dat er meer aan de hand is. Voor meer dan de helft van de jongeren is het verdienen van veel geld niet de belangrijkste reden om een eigen bedrijf te starten. Vrijheid, het benutten van talenten en het leveren van waarde aan de wereld worden steeds belangrijker.

Succes wordt niet langer alleen gemeten in termen van financiële winst. Slechts een derde van de jongeren vindt zichzelf succesvol als ze veel geld verdienen en rijk worden. De meerderheid van de jonge ondernemers van vandaag wil vooral een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Onderzoek toont ook aan dat driekwart van alle jongeren het belangrijk vindt om met hun werk een positieve impact te hebben op de samenleving. Vooral jonge vrouwen hechten veel waarde aan maatschappelijke betrokkenheid.

Bedrijven met een doel

Jongeren verwachten ook dat bedrijven hun steentje bijdragen. Bijna driekwart van alle jongeren vindt dat bedrijven bereid moeten zijn om minder winst te maken als dat betekent dat ze iets goeds doen voor de samenleving. Deze verandering van een focus op winst naar een focus op het creëren van waarde voor de maatschappij is opmerkelijk. Bedrijven die gedreven worden door intrinsieke waarden, zoals het leveren van een positieve bijdrage aan de wereld, blijken vaak zelfs financieel succesvoller te zijn dan bedrijven die alleen gericht zijn op winst maken.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker in de hedendaagse zakelijke wereld, aangezien consumenten, investeerders en andere belanghebbenden steeds meer belang hechten aan ethische en duurzame praktijken van bedrijven. Bedrijven die dit omarmen, kunnen niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook profiteren van een verbeterd imago, loyalere klanten, gemotiveerdere werknemers en een betere concurrentiepositie op de lange termijn.

Bedrijven die zich bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen streven naar het integreren van ethische, sociale en milieubewuste principes in hun bedrijfsstrategieën, besluitvorming en operationele processen. Dit kan zich uiten in diverse initiatieven, zoals het verminderen van de ecologische voetafdruk, het ondersteunen van lokale gemeenschappen, het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer, het bieden van eerlijke werkomstandigheden en het steunen van goede doelen en sociale projecten.

Jouw weg naar ondernemerschap

Overweeg jij om ondernemer te worden? Bedenk dan waarom je wilt beginnen en wat voor impact je wilt hebben op de wereld om je heen. Het gaat niet alleen om geld verdienen, maar ook om het benutten van je talenten en het creëren van iets waardevols voor anderen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven