Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

In het weekend doorwerken als ondernemer of juist niet?

weekend werk

Als kleine zelfstandige of zzp’er heb je doorgaans de vrijheid om je werktijden zelf te bepalen. Dit betekent dat je kunt werken waar en wanneer je maar wilt. Of je nu ’s ochtends vroeg begint, ’s middags een pauze neemt voor een huishoudelijke taak, of ’s avonds laat nog wat werk afrondt, de keuze is aan jou.

Weekendwerk voor ondernemers: Voor- en Nadelen

Het werken als ondernemer in het weekend heeft zijn eigen set voor- en nadelen. Sommige ondernemers waarderen de rust en stilte die het weekend met zich meebrengt, zonder gestoord te worden door e-mails en telefoontjes. Anderen vinden het een uitstekende gelegenheid om tijdens de week meer flexibiliteit te hebben. Toch kan het werken in het weekend sociale isolatie veroorzaken, omdat de meeste mensen juist dan vrij zijn en sociale activiteiten ondernemen.

We hebben het nu natuurlijk over ondernemers die niet in de vrije tijd branche, journalistiek of bijvoorbeeld retail werken. Voor hen is weekendwerk vaak onvermijdelijk vanwege de aard van hun bedrijf. In deze sectoren is het cruciaal om creatief om te gaan met werkschema’s en zorgvuldig balans te vinden tussen werk en privé, ondanks de weekendverplichtingen.

Gezondheidsoverwegingen bij weekendwerk

Er is groeiend bewijs dat weekendwerk als ondernemer negatieve gevolgen kan hebben voor je mentale welzijn. Een interessant onderzoek uitgevoerd door academische instellingen zoals de UCL en Queen Mary University of London toonde aan dat mensen die in het weekend werken, een verhoogd risico hebben op depressieve symptomen. Dit onderzoek omvatte duizenden Britse werknemers en wees uit dat vooral vrouwen die in het weekend werkten, een hogere kans hadden op depressieve gevoelens. Dit kan worden toegeschreven aan extra huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden die vaak bij vrouwen terechtkomen, waardoor ze een grotere druk ervaren.

Daarnaast hebben andere studies ook gewezen op de impact van onregelmatige werktijden, zoals weekendwerk, op de biologische klok en de algehele gezondheid van ondernemers. De verstoring van de natuurlijke ritmes van het lichaam kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en een verminderd welzijn op de lange termijn.

Hoewel weekendwerk soms onvermijdelijk is voor ondernemers, is het belangrijk om bewust te zijn van deze potentiële negatieve effecten en strategieën toe te passen om een gezonde balans tussen werk en privé te behouden.

Ook positieve geluiden

Dit gezegd hebbende, een onderzoek uit 2016 van de ZZP Barometer biedt waardevolle inzichten in de werkgewoonten en levensstijl van Nederlandse zzp’ers destijds. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 6 op de 10 zzp’ers (57,7%) meer dan 40 uur per week werkt. Dit komt neer op gemiddeld meer dan 8 uur per dag, waarbij sommigen zelfs 6 tot 7 dagen per week actief zijn voor hun onderneming.

Hoewel zzp’ers een drukke werkweek hebben, tonen de bevindingen aan dat ze desondanks vol energie zitten. Na het werk besteden zij graag tijd aan sporten of sociale activiteiten met vrienden en familie. Deze bevindingen benadrukken de veerkracht en toewijding van zzp’ers aan hun werk, evenals hun vermogen om een evenwicht te vinden tussen werk en vrije tijd.

Strategieën voor een goede werk-privébalans

Als je ervoor kiest om in het weekend te werken, zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken om een gezonde balans tussen werk en privé te behouden:

  • Begin vroeg in de ochtend, zodat je tijd hebt om ook van je vrije tijd te genieten.
  • Maak een gedetailleerde planning om gefocust te blijven en je tijd effectief te benutten.
  • Zoek een externe werkplek om afleiding te verminderen en productiviteit te verhogen.
  • Plan regelmatig ontspannende activiteiten in het weekend om je geest op te frissen en je batterijen op te laden.

Als ondernemer heb je de vrijheid om je eigen werkschema te bepalen. Hoewel weekendwerk soms onvermijdelijk is, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke impact op je welzijn en gezondheid. Door strategieën toe te passen die een gezonde werk-privébalans bevorderen, kun je als ondernemer productief blijven terwijl je ook voor jezelf zorgt.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven