Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Uurtarief zzp mannen 13 procent hoger dan bij zzp vrouwen

man vrouw horden

De resultaten van een grootschalig onderzoek naar de uurtarieven van meer dan 10.000 zzp’ers worden gepresenteerd door Knab. Een opvallende bevinding is de genderkloof, vooral onder hoogopgeleide zelfstandige ondernemers.

Mannelijke zzp’ers met een masterdiploma hanteren gemiddeld een uurtarief dat 13% hoger ligt dan dat van hun vrouwelijke collega’s met vergelijkbare opleiding en ervaring. Voor zzp’ers met een bachelordiploma is dit verschil zelfs 16%. Bij zzp’ers zonder afgeronde studie is het verschil kleiner, maar mannen vragen nog steeds gemiddeld 4% meer dan vrouwen.

Geen kennis van tarieven

Interessant is ook dat vier op de tien zzp’ers aangeven weinig te weten over de tarieven van hun concurrenten. Ondanks deze kloof lijken zowel mannen als vrouwen redelijk tevreden te zijn over hun uurtarief, met 64% van de vrouwen en 65% van de mannen die aangeven blij te zijn met hun tarief.

Mannen betere onderhandelaars

Het onderzoek keek ook naar onderhandelvaardigheden. Zes op de tien mannen beschouwen zichzelf als goed tot zeer goed in onderhandelen, terwijl dit bij vrouwen vier op de tien is. Opvallend genoeg hanteren mannen en vrouwen die zichzelf even bekwaam achten in onderhandelen, nagenoeg gelijke uurtarieven.

Nadine Klokke, CEO van Knab, benadrukt de noodzaak van dergelijke onderzoeken om de genderkloof aan te pakken: “We zien bij driekwart van de zzp-beroepen dat mannen een hoger uurtarief rekenen dan vrouwen in omstandigheden die verder vergelijkbaar zijn. Dat is onnodig en niet van deze tijd. Door dit soort concrete cijfers te delen hopen we zzp’ers financieel slimmer te maken en hen concrete handvatten te bieden om een uurtarief te vragen dat bij hen past.”

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven