Handelsmissies sleutel tot succes van Nederlandse tech start-ups

Nederlandse handelsmissie

In de dynamische wereld van technologie bieden handelsmissies en techbeurzen aanzienlijke kansen voor kleinere Nederlandse bedrijven. Deze evenementen dienen als krachtige katalysatoren, met name voor diegenen die streven naar een internationale doorbraak bij de grote spelers in de techindustrie. Premier Mark Rutte en prominente Nederlandse bedrijven zoals ASML en NXP nemen deel aan deze missies. Vaak resulteert een missie in een vorstelijke ontvangst voor de deelnemende bedrijven.

AI-revolutie

Het contact met internationale techreuzen, dat anders moeilijk tot stand komt, biedt start-ups waardevolle kansen. In het bijzonder voor bedrijven gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) opent zich een wereld van mogelijkheden. Volgens consul-generaal Janssen is San Francisco al bezig met de AI-revolutie, met een positief sentiment dat zich onderscheidt van het gevoel in Nederland. Dat vertelde hij onlangs aan BNR Radio. De Amerikanen beschouwen zichzelf als leiders op het gebied van kunstmatige intelligentie, volgens het motto ‘US innovates, China emulates, and Europe regulates.’

šŸ“Œ Uitgelicht

Dirk Jansen, een voormalige consultant met 15 jaar ervaring bij het Ministerie van Economische Zaken, evolueerde tot een ervaren bestuurder binnen de Algemene Bestuursdienst en de Autoriteit Consument en Markt. Zijn interesse in diplomatie ontstond tijdens een uitwisselingsprogramma met Buitenlandse Zaken, wat resulteerde in zijn aanstelling als ambassadeur voor Panama. Na een succesvolle termijn van vier jaar vervult hij momenteel de rol van Consul Generaal in San Francisco, waar zijn expertise bijdraagt aan de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Ondanks de regulerende rol van Europa, die zelfs als voorbeeld wordt gezien door de Verenigde Staten, rijst de vraag of overregulering het continent de kans heeft ontnomen om de AI-boot niet te missen. Janssen blijft echter optimistisch en benadrukt dat er nog kansen zijn voor Europese bedrijven om zich in de AI-sector te positioneren, ondanks de uitdagingen van overregulering.

Techbeurzen

Het enthousiasme van Nederlandse ondernemers, die regelmatig deelnemen aan handelsmissies en actief zijn op techbeurzen zoals CES in Las Vegas, is opvallend. Het Nederlandse paviljoen trok aanzienlijke belangstelling, zelfs de CEO van Microsoft bezocht het. Ongeveer de helft van de aanwezige Nederlandse startups op CES integreerde AI in hun producten of diensten, wat de potentie van Nederlandse innovatie onderstreept. Consul-generaal Janssen erkent echter dat er een keerzijde is, waarbij kleinere Nederlandse bedrijven zich wellicht in de positie van leverancier van ‘koopjes’ aan big tech bevinden. Niettemin benadrukt hij de waarde van de technologische schatten die deze bedrijven in huis hebben, waardoor zelfs de CEO van Microsoft bereid is om te komen luisteren.

Kortom, handelsmissies en techbeurzen vormen essentiƫle instrumenten voor startende tech-ondernemers om internationale kansen te verkennen en waardevolle connecties te leggen. Het is een reis die niet alleen deuren opent naar nieuwe mogelijkheden, maar ook de schat aan technologische expertise van Nederlandse bedrijven wereldwijd in de schijnwerpers plaatst.


Meer weten?
Roept dit artikel vragen op? Wil je meer weten over dit onderwerp? Wil je hier iets over zeggen?
Post dan hier een bericht in onze community op Facebook. Hier kunnen andere ondernemers reageren en krijg je advies van onze adviseurs en deskundigen.
Scroll naar boven