Kan ik als Nederlander iets in België starten?

Ondernemen in Belgie

Wil je een bedrijf opzetten in België, je bedrijfsactiviteiten uitbreiden naar onze zuiderburen, of een partnerschap aangaan met een Belgisch bedrijf? Hoe dan ook, er zijn specifieke eisen waar je aan moet voldoen. In dit artikel bieden we duidelijkheid over de regels en belangrijke aspecten van het starten van een bedrijf in België.

Hoe Lastig Is Het Echt?

Voordat we de belangrijke zaken behandelen, laten we eens kijken naar de algemene zakelijke omgeving in België. Volgens het Wereldbankonderzoek van 2020 staat België op de 46e plaats van landen waar het relatief makkelijk is om zaken te doen. Het land scoort goed op het gebied van het oplossen van kredietproblemen en het starten van een bedrijf, maar minder goed op het verkrijgen van krediet en het registreren van onroerend goed. Houd hier rekening mee bij het starten van jouw bedrijf.

Belasting en Registratie

Net als in Nederland geldt in België een BTW-plicht. Elke onderneming, zowel lokaal als buitenlands, moet zich registreren als btw-belastingplichtig. De regels hiervoor zijn vastgelegd in het ‘Btw-wetboek’, en het is van toepassing op regelmatige, zelfstandige, winstgerichte activiteiten, ongeacht de locatie.

Bewijs van Algemene Beheerskennis

Een uniek aspect in België is het ‘Bewijs van algemene beheerskennis’. Voor sommige beroepen moet je aantonen dat je bepaalde ondernemersvaardigheden beheerst voordat je jouw bedrijf start. Denk aan diploma-eisen die verschillen van wat we in Nederland gewend zijn. De Belgische ‘Kamer van Koophandel’, oftewel de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), is een cruciale inschrijving voor elke ondernemer.

Registratieprocedures

Richt je een vennootschap op? Dan moet je eerst een oprichtingsakte voorleggen aan de griffie van de Rechtbank van Koophandel. Deze griffie zorgt ervoor dat je officieel wordt ingeschreven bij de KBO. Vervolgens voltooit je inschrijving bij het ondernemingsloket.

Stappen om te zetten

Juridisch Kader:

  1. Kies je Bedrijfsvorm: Jij bepaalt hoe je bedrijf eruitziet. Ga je voor een eenmanszaak, een vennootschap, of misschien een bvba/sprl? Kies wat bij jou past.
  2. Registreer je Bedrijf: Niet vergeten! Registreer je bedrijf bij de Crossroads Bank for Enterprises (CBE) en de Central Business Database (CBD).
  3. Notaris Nodig? Als je kiest voor een bvba/sprl, moet je langs de notaris. Dat klinkt serieus, maar het is nodig voor de juridische kant van de zaak.

Financiële Overwegingen:

  1. Startkapitaal: Sommige bedrijfsvormen vragen om een minimum startkapitaal. Check dat even, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  2. Belastingen: De Belgische belastingen zijn anders dan in Nederland. Leer de basics van de vennootschapsbelasting en btw. Een belastingadviseur kan je hierbij helpen.
  3. Bankzaken: Open een zakelijke bankrekening in België. Kijk goed rond welke bank het beste bij jouw bedrijf past.

Grensoverschrijdende Aspecten:

  1. Verblijfs- en Werkvergunningen: Ga je ook in België wonen of werken? Check dan of je de juiste vergunningen nodig hebt.
  2. Taal en Cultuur: België is divers! Spreek je Nederlands of Frans? Ken je wat basisfrasen om je verstaanbaar te maken.

Regelgeving:

  1. Branchegerichte Regels: Elke sector heeft zijn eigen regels. Check wat specifiek is voor jouw bedrijf.
  2. Werkwetgeving: Als je personeel hebt, verdiep je in de Belgische arbeidswetgeving. Denk aan werkuren, verlofregelingen en arbeidsvoorwaarden.

Een bedrijf starten in België als Nederlander is haalbaar, mits je op de hoogte bent van de geldende regels en procedures. Met de juiste voorbereiding en het inwinnen van professioneel advies, leg je een solide basis voor een succesvolle onderneming in het Belgische zakelijke landschap. Veel succes met jouw nieuwe onderneming! 🚀


Meer weten?
Roept dit artikel vragen op? Wil je meer weten over dit onderwerp? Wil je hier iets over zeggen?
Post dan hier een bericht in onze community op Facebook. Hier kunnen andere ondernemers reageren en krijg je advies van onze adviseurs en deskundigen.
Scroll naar boven