Koopkracht voor veel mensen vooruit, de ondernemer blijft achter

supermarkt koopkracht

2024 brengt goed nieuws voor bijna alle huishoudens, waarbij velen er financieel op vooruitgaan. Op zich is dat goed nieuws voor ondermeer starters in de detailhandel of horeca. Echter, als startende ondernemer is het cruciaal om niet alleen naar de algemene trends te kijken, maar ook naar specifieke uitdagingen waar zelfstandigen mee te maken hebben.

Positieve trends voor huishoudens

Uit koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat de stijging van lonen en uitkeringen, samen met een daling van de inflatie, leidt tot koopkrachtverbeteringen. Soms gaat het om kleine bedragen, maar er zijn ook uitschieters van rond de €300 per maand.

Uitdagingen voor zelfstandigen

Helaas is niet iedereen in deze financiële vooruitgang betrokken. Zelfstandigen, met name zij die een modaal salaris of lager verdienen, zien hun koopkracht dalen. Plannen van het kabinet om de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling versneld af te bouwen, betekenen voor zelfstandigen een achteruitgang van gemiddeld €53 per maand. Deze versnelling treft vooral kleine ondernemers zoals winkeliers en nagelstylisten die onze straten verlevendigen.

Invloed van beleid op zelfstandigen

Het beleid lijkt gericht op het stimuleren van sommige zelfstandigen om in loondienst te gaan, maar dit heeft bredere gevolgen. In 2024 kunnen zelfstandigen ongeveer €1.500 minder zelfstandigenaftrek gebruiken, terwijl de mkb-vrijstelling wordt afgebouwd naar 12,7 procent. Voorzitter Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland benadrukte eerder al dat politieke partijen moeten streven naar verbetering van de bestaanszekerheid, zonder kleine ondernemers over het hoofd te zien. Met name in de culturele sector zijn veel ondernemers over het hoofd gezien in de miljoenennota.

Tips voor financieel beheer

Of je nu een winkel of webwinkel start, blijf bewust van inkomsten en uitgaven. Gebruik tools zoals toeslagen.nl om te controleren op welke toeslagen je recht hebt. Door jaarlijks deze check te herhalen, blijf je up-to-date met veranderingen in inkomensgrenzen en toeslagbedragen. Terwijl de koopkracht over het algemeen verbetert, vereist het veranderende financiële landschap aandacht en planning. Als startende ondernemer is het van belang om niet alleen naar je eigen financiën te kijken, maar ook naar bredere economische ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op je onderneming.


Meer weten?
Roept dit artikel vragen op? Wil je meer weten over dit onderwerp? Wil je hier iets over zeggen?
Post dan hier een bericht in onze community op Facebook. Hier kunnen andere ondernemers reageren en krijg je advies van onze adviseurs en deskundigen.
Scroll naar boven