Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Ontdek de voordelen van de zelfstandigenaftrek

belasting aangifte btw

Als startende ondernemer is het essentieel om op de hoogte te zijn van de verschillende aftrekposten die je belastbaar inkomen kunnen verlagen. Een van de belangrijkste daarvan is de Zelfstandigenaftrek, een onderdeel van de ondernemersaftrek. Lees verder om te ontdekken hoe je hiervan kunt profiteren.

Wat is de Zelfstandigenaftrek?

De Zelfstandigenaftrek is een krachtige aftrekpost die je belastbaar inkomen verlaagt, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Voor het jaar 2023 is deze aftrekpost vastgesteld op € 5030 en zal dit bedrag geleidelijk worden afgebouwd in de komende jaren. Hier is een overzicht van de hoogte van de Zelfstandigenaftrek van 2022 tot 2027:

 • 2022: € 6.310
 • 2023: € 5.030
 • 2024: € 3.750
 • 2025: € 2.470
 • 2026: € 1.200
 • 2027: € 900
Heb ik Recht op de Zelfstandigenaftrek?

Als startende ondernemer wil je natuurlijk weten of je in aanmerking komt voor de Zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst hanteert enkele voorwaarden, waaronder:

 • Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting
 • Voldoen aan het urencriterium
 • De AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt
Ondernemerschap voor Inkomstenbelasting: Check bij de Belastingdienst

Niet elke zelfstandige is automatisch als ondernemer voor de inkomstenbelasting geclassificeerd. Voordat je aanspraak maakt op de Zelfstandigenaftrek, doe je er goed aan de classificatie te controleren via de website van de Belastingdienst. Hiermee vergroot je de kans op het verkrijgen van extra fiscale voordelen.

Urencriterium: Meer dan Alleen Declareerbare Uren

Het voldoen aan het urencriterium is een vereiste voor de Zelfstandigenaftrek. Onthoud dat niet alleen de declareerbare uren, maar ook andere gewerkte uren, zoals die voor acquisitie, opleiding of administratie, meetellen. Zorg ervoor dat je al je inzet meetelt om aan dit criterium te voldoen.

Hoe pas je de Zelfstandigenaftrek toe?

De toepassing van de Zelfstandigenaftrek is eenvoudig, of je nu je belastingaangifte laat doen door een professional of het zelf doet. Boekhouders en accountants passen automatisch de ondernemersaftrek toe. Als je zelf je aangifte inkomstenbelasting doet, vul je het totale bedrag in bij de post ondernemersaftrek.

Te Weinig Winst Gemaakt? Geen Probleem!

Als je winst lager is dan de Zelfstandigenaftrek, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt het resterende bedrag het volgende jaar verrekenen. Je hebt in totaal 9 jaar de tijd om het gehele bedrag te benutten.

Rekenvoorbeeld: Maak Optimaal Gebruik van de Zelfstandigenaftrek

Stel dat jouw onderneming in 2024 een winst van € 4.000 behaalt. Je wilt graag de Zelfstandigenaftrek van dat jaar benutten, die op dat moment € 3.750 bedraagt. Hier is hoe je dit strategisch kunt aanpakken:

 1. Bepaal de Winst: In 2024 maak je een winst van € 4.000.

 2. Bereken de Zelfstandigenaftrek: De Zelfstandigenaftrek voor 2024 is € 3.750.

 3. Optimaliseer de Toepassing: Aangezien de winst hoger is dan de Zelfstandigenaftrek, pas je de volledige aftrek toe op de winst van € 4.000. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen verlaagd naar € 250.

 4. Flexibel Verrekenen: Als de winst in een bepaald jaar lager is dan de Zelfstandigenaftrek, kun je het resterende bedrag meenemen naar de volgende jaren. Dit biedt flexibiliteit voor toekomstige belastingvoordelen.

 

Ontdek de Startersaftrek

Voor startende ondernemers bestaat er naast de Zelfstandigenaftrek ook de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de Startersaftrek, een extra fiscale aftrekpost die de Zelfstandigenaftrek verhoogt. Verdiep je in deze mogelijkheid om je belastingvoordeel te optimaliseren.

Toepassingsvoorbeeld: Gebruik de Startersaftrek Effectief

Stel je begint jouw onderneming in 2025 en behaalt in dat jaar een winst van € 7.000. De Zelfstandigenaftrek is op dat moment € 2.470, maar door de Startersaftrek wordt dit bedrag verhoogd. Hier is hoe je dit kunt benutten:

 1. Bepaal de Winst: In 2025 maak je een winst van € 7.000.

 2. Bereken de Zelfstandigenaftrek: De Zelfstandigenaftrek voor 2025 is € 2.470.

 3. Optimaliseer met Startersaftrek: De Startersaftrek verhoogt de Zelfstandigenaftrek. Laten we aannemen dat deze verhoging € 1.000 bedraagt, waardoor de totale aftrek € 3.470 wordt.

 4. Pas Toe op de Winst: Gebruik de verhoogde aftrek van € 3.470 op de winst van € 7.000. Dit resulteert in een belastbaar inkomen van € 3.530.

Door strategisch gebruik te maken van de Zelfstandigenaftrek en de Startersaftrek, kun je als startende ondernemer je belastingvoordeel maximaliseren en je financiële positie versterken. Vergeet niet de veranderende bedragen in de gaten te houden en pas je strategie aan op basis van de actuele regelgeving

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven