Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Export naar China toegenomen, import afgenomen

import export

Een verdere verdieping van de handelsontwikkelingen tussen Nederland en China toont aan dat niet alleen de goederenhandel, maar ook de dienstensectoren aan verandering onderhevig zijn. Als startende ondernemer is het essentieel om deze nuances te begrijpen, omdat ze een breder beeld schetsen van de handelsrelatie tussen beide landen.

Dienstensectoren Importeren Minder uit China

Met name de dienstensectoren, waaronder de IT- en informatiedienstverlening, financiƫle dienstverlening, en zakelijke dienstverlening, laten de afgelopen jaren een afname zien in hun importafhankelijkheid van China. In 2019 haalde de IT- en informatiedienstverlening nog 32 procent van zijn grondstoffen en halffabricaten uit China, maar dit daalde tot 17 procent in 2022. Opmerkelijk is dat de telecommunicatiesector in 2022 de meest importafhankelijke sector was, met bijna 29 procent van de productie die afhankelijk was van import uit China.

Totale Exportverdiensten aan China Licht Gedaald

In 2022 bedroegen de exportverdiensten aan China bijna 7,1 miljard euro, wat een lichte daling van 0,4 procent betekent ten opzichte van 2021. Deze daling was voornamelijk te wijten aan een afname van exportverdiensten in de dienstenuitvoer (-432 miljoen euro). Aan de andere kant namen de verdiensten aan goederenuitvoer wel toe (+400 miljoen euro).

Goederenuitvoer: Machines en Toestellen Leidend

Wat betreft goederenuitvoer verdiende Nederland in 2022 het meest aan machines en toestellen, voornamelijk chipmachines, met 1,5 miljard euro. Dit werd gevolgd door bereide voedingsmiddelen, zoals babymelkpoeder, met 1,1 miljard euro, en vlees met 379 miljoen euro. Opvallende stijgers waren bereide voedingsmiddelen (+370 miljoen euro), machines en toestellen (+192 miljoen euro), en halfgeleiders (+174 miljoen euro). De grootste afnames deden zich voor bij geneesmiddelen (-122 miljoen euro) en personenauto’s (-95 miljoen euro).

Afname Exportverdiensten door Intellectueel Eigendom

De daling in exportverdiensten aan China in 2022 werd voornamelijk veroorzaakt door een afname aan de verdiensten aan intellectueel eigendom, met name royalty’s, die met 511 miljoen euro verminderden.

Als startende ondernemer is het van belang om niet alleen de goederenhandel, maar ook de veranderingen in de dienstensectoren en exportverdiensten aan China in overweging te nemen bij het vormgeven van jouw internationale zakelijke strategie.

Bron: CBS

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven