In het hart van Amsterdam geeft Brenda Isken met veel bevlogenheid Nederlandse les aan volwassen anderstaligen. Onder de bedrijfsnaam Taal met Brenda combineert zij haar liefde voor taal met praktische ervaring, waarbij de nadruk ligt op leren in de praktijk.
Leestijd: ca. 5 minuten

Ze is in 2023 volledig overgestapt naar het ondernemerschap en heeft haar carrière in de hotellerie van meer dan twintig jaar omgeruild voor haar eigen lespraktijk. Of het nu gaat om grammatica tijdens de les, een gesprek tijdens een walk & talk, het lezen van een boek in een boekenclub of een interactieve workshop: Brenda zorgt ervoor dat taal gaat leven.
Nog vragen?
Als ondernemer komt er veel op je af. Fijn om te weten dat vandaag deze adviseurs voor je klaar staan. Even vrijblijvend contact opnemen helpt je direct verder!
Brenda begon haar ondernemersavontuur vanuit een loondienstfunctie. Eerst keek ze mee bij een taalschool om de branche te leren kennen. Een volledig ondernemingsplan maakte ze (nog) niet af: “Ik ben gewoon begonnen, al doende leer je.” Toch werkte ze enkele onderdelen wel degelijk uit. Inmiddels draait haar bedrijf op volle toeren, met veel afwisseling in werkzaamheden én tevreden cursisten.
Praktijkgericht én sociaal betrokken
Bij Taal met Brenda draait het niet alleen om grammatica of woordenschat. Brenda gelooft sterk in taalgebruik in échte situaties, buiten het klaslokaal. Haar activiteiten zoals walk & talks en boekenclubs brengen cursisten letterlijk in beweging én in gesprek. Hierdoor groeit niet alleen hun taalvaardigheid, maar ook hun zelfvertrouwen.
Ze ziet haar cursisten als meer dan alleen studenten: “Sommige mensen hebben gewoon even een extra duwtje nodig om écht deel te kunnen nemen aan de samenleving.” Haar droom is dan ook om in de toekomst altijd een aantal plekken in haar groepscursussen te kunnen reserveren voor mensen zonder financiële middelen.
Promotie met een persoonlijk netwerk
Veel van haar klanten vindt Brenda via haar uitgebreide netwerk. Haar achtergrond in de hotellerie helpt daarbij. Ook mond-tot-mondreclame speelt een belangrijke rol: cursisten vertellen anderen enthousiast over hun ervaringen. Deelname aan haar activiteiten wekt vaak nieuwsgierigheid naar méér, wat weer leidt tot nieuwe inschrijvingen. Online doet ze aan promotie via Facebook en LinkedIn, al geeft ze toe dat de aanloop daar nog wel wat mag groeien.
Geen dag hetzelfde
Brenda’s werkweek telt zo’n 35 uur en is allesbehalve een vaste routine. Ze geeft les op verschillende locaties, bereidt cursussen voor, schrijft lesmateriaal en werkt achter de schermen aan communicatie, planning en administratie. Dat laatste doet ze vooral thuis. Het ondernemerschap brengt veel vrijheid, maar vraagt ook veel zelfdiscipline. Van de eerste ideeën tot de uitvoering: alles komt uit haar eigen koker.
Toch werkt ze gelukkig niet helemaal alleen. “Ik mis soms iemand om mee te overleggen, maar ik werk nu regelmatig samen met andere docenten. Dat helpt.”
Vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid
Het zelfstandig ondernemen bevalt haar goed. Ze geniet van het maken van eigen keuzes en het dragen van verantwoordelijkheid. Wel is het plannen, promoten en structureren van haar aanbod tijdrovender dan verwacht. Gelukkig loont het harde werk: veel cursisten blijven terugkomen voor vervolglessen. Dat ziet ze als een groot compliment.
Voor de toekomst hoopt Brenda op een stabielere toestroom van nieuwe cursisten – met name via incompany-trainingen bij hotels, een sector waarin ze zich als geen ander thuis voelt. Daarnaast is financiële rust een belangrijk doel: genoeg verdienen om van te leven én zo nu en dan even bij te tanken tijdens een vakantie.
Een tip voor starters
Voor andere beginnende ondernemers heeft Brenda een praktische tip: “Zorg voor een financiële buffer. Dan hoef je niet vanaf dag één volledig te draaien.” En misschien nog belangrijker: blijf niet te lang twijfelen over ideeën. “Doe het gewoon. Probeer dingen uit. Dan ontdek je vanzelf wat werkt.”
‘Ik zou niet meer terug willen’
Wat haar het meeste drijft? De vrijheid en het gevoel dat ze iets opbouwt wat écht van haarzelf is. Brenda kijkt niet meer om: “Ik ben zo blij dat ik de keuze heb gemaakt om hier volledig voor te gaan. Ik zou niet meer terug willen in loondienst. Nu kan ik zelf al mijn plannen maken en beslissingen nemen – en ook zelf de vruchten plukken van mijn harde werk.”

Contactgegevens
🌐 taalmetbrenda.nl
✉️ taalmetbrenda@gmail.com
Ook met je bedrijf op de website?
Wil je ook met jouw verhaal in de rubriek ‘Het bedrijf van…’ staan? Meld je aan via deze link.
Gerelateerde berichten- Mark Adema is oprichter van Stichting de Besorhoeve
- Anton Verver is ambitieus ondernemer binnen Stichting WaWijWo
- Zo benut je de rustige zomerperiode slim als ondernemer
- Albert de Vries verzorgt strategische teksten met zijn bedrijf ROI Copy
- Heerenlanden Events: Froukje Bogaard organiseert fairs op unieke locaties
- Je eigen Repair Café als onderneming starten; dat kan óók!
- Groen en gezellig, de creatieve webshop van Dieta Heij
- Michel van Rijsewijk brengt Ayurakoffie naar Nederland
- Jouw Digitale Thuis, het bedrijf van Laura Joe – de Bruine
- Jessica Heidekamp uit Zutphen maakt herinneringssieraden
Terug naar start
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!