Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Export naar het Verenigd Koninkrijk sinds Brexit onder druk

De Brexit heeft de handelsrelaties tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk flink veranderd. Vooral de Nederlandse export van goederen naar het VK laat sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) een opmerkelijke daling zien. Dat meldt het CBS.

Leestijd: 7 minuten.

Brexit export

In dit artikel bespreken we de achtergronden van deze daling, waar de effecten van de Brexit het sterkst voelbaar zijn en wat dit betekent voor Nederlandse ondernemers die zaken doen met het VK.

Dalende wederuitvoer na de Brexit

Een van de belangrijkste gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse export is de forse daling van de wederuitvoer. Wederuitvoer houdt in dat goederen vanuit andere landen naar Nederland worden geïmporteerd en vervolgens door Nederland naar andere landen worden geëxporteerd. Sinds 2020, het jaar waarin de Brexit formeel werd, is de waarde van de wederuitvoer naar het VK met 3% gedaald ten opzichte van het niveau van 2015, het jaar voor het Brexit-referendum.

Deze daling bleef in de jaren daarna aanhouden, ondanks wereldwijde inflatie en stijgende handelsprijzen. Ter vergelijking: de totale wederuitvoer naar alle landen steeg tussen 2020 en 2023 juist met 83%. Dit laat zien dat de Brexit een duidelijke breuklijn is voor de handel met het VK, en dat de impact vooral te merken is bij doorvoerstromen van goederen die via Nederland naar het VK gaan.

Telecommunicatie-apparatuur hard geraakt

Een van de productgroepen die bijzonder zwaar is getroffen, is telecommunicatie-apparatuur, zoals telefoons, modems en routers. De exportwaarde hiervan is bijna gehalveerd sinds 2015. Een mogelijke verklaring is dat deze producten nu vaker rechtstreeks vanuit China of andere Aziatische landen naar het VK worden verzonden, in plaats van via Nederland.

Andere wederuitgevoerde goederen, zoals medische instrumenten en apparaten, hebben de afgelopen jaren minder fluctuatie gekend. Voor deze producten bleef de waarde in 2023 vergelijkbaar met die in 2015. Toch is het duidelijk dat de wederuitvoer naar het VK als geheel sterk onder druk staat sinds de Brexit, met een aanzienlijke daling als gevolg.

Grootste exportproducten: aardolie, bloemen en groenten

Wat betreft de aard van de goederen die Nederland naar het VK exporteert, zijn er enkele duidelijke trends te zien. De grootste exportcategorie bestaat uit geraffineerde aardolieproducten. De exportwaarde van deze producten steeg van 1,1 miljard euro in 2015 naar 3,9 miljard euro in 2023. Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan hogere prijzen, in plaats van een toename in volume.

Naast aardolieproducten zijn ook bloemen, planten, groenten en wortelen belangrijke exportproducten naar het VK. Deze productgroepen waren in 2015 al dominant en dat is sindsdien niet veranderd. Voor Nederlandse boeren en tuinders blijft het VK dus een belangrijke afzetmarkt, maar de vraag naar deze producten is wel kwetsbaar voor handelsbeperkingen en veranderende regelgeving als gevolg van de Brexit.

Wat betekent dit voor Nederlandse ondernemers?

De dalende cijfers voor wederuitvoer en quasi-doorvoer, gecombineerd met de matige groei van de export van Nederlandse goederen, tonen aan dat de Brexit aanzienlijke gevolgen heeft gehad voor de handel met het VK. Voor startende ondernemers is het daarom belangrijk om te beseffen dat zaken doen met het VK tegenwoordig meer obstakels met zich meebrengt dan voorheen.

In de praktijk kan dit betekenen dat je rekening moet houden met langere levertijden, hogere douanekosten en strengere regelgeving bij de export van producten naar het VK. Vooral als jouw bedrijf zich bezighoudt met doorvoerhandel of wederuitvoer, is het verstandig om je goed te laten informeren over de laatste ontwikkelingen en regelgeving.

Brexit en inflatie: dubbele uitdaging

Naast de Brexit speelt ook de hoge inflatie een rol in de achtergebleven groei van de handel met het VK. Hogere prijzen voor grondstoffen, transport en productie hebben de export naar het VK verder onder druk gezet. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere Europese landen die naar het VK exporteren. Toch lijken de gevolgen voor Nederland extra groot door de prominente rol die ons land speelt in de Europese doorvoerhandel.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven