Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Oude concepten werken niet meer in de Horeca, nieuwe doen het beter

Restaurant en kapperszaak combi

Als je van plan bent om een eigen horecazaak te beginnen, dan kom je in een boeiende maar veranderlijke wereld terecht. De horecasector is voortdurend in beweging en traditionele zaken zoals Chinees-Indische restaurants, bruine kroegen en snackbars hebben het moeilijk.

Consumentenvoorkeuren veranderen snel, nieuwe technologieën komen op, en de concurrentie groeit. Het Foodservice Instituut (FSIN) publiceerde onlangs een rapport over de staat en trends in het huidige Horeca en Food klimaat.

Het verlies van de Chinees-Indische restaurants

In de jaren ’60 en ’70 waren Chinees-Indische restaurants razend populair in Nederland. Ze maakten uit eten gaan toegankelijk voor iedereen. Echter, de populariteit van deze restaurants is de laatste decennia flink afgenomen. Waar in de jaren ’80 nog 60% van de Nederlanders minstens één keer per half jaar een Chinees-Indisch restaurant bezocht, was dit in 2008 gedaald naar 15%. Dit terwijl het aantal Chinees-Indische restaurants zelf ook flink is afgenomen, van 2.274 in 2005 naar minder dan 1.000 puur Chinees-Indische restaurants vandaag de dag. De populariteit van Aziatische keukens in het algemeen blijft echter groot, maar de interesse voor traditionele gerechten zoals babi pangang en foe yong hai is sterk verminderd bij jongere generaties.

Afname van traditionele café-bars

Ook de traditionele bruine kroeg heeft het moeilijk. Het aantal cafés daalde van 12.760 in 2007 naar 9.135 in 2022. De terugloop is te wijten aan diverse factoren, zoals de kleinschaligheid van veel cafés, het rookverbod en veranderende sociale gewoonten. Vriendengroepen spreken vaker thuis of in het park af en festivals zijn populairder dan ooit. Het imago van de bruine kroeg als plek voor oudere mannen helpt ook niet mee. Tegelijkertijd winnen speciaalbiercafés aan populariteit, hoewel ook dit segment recent te maken heeft met stagnatie door hogere belastingen.

Snackbars en cafetaria’s onder druk

De klassieke snackbar heeft te maken met een vergelijkbare daling. Van bijna 5.700 snackbars in 1997 zijn er nu nog tussen de 4.800 en 5.400 over. De concurrentie van supermarkten met uitgebreide openingstijden en het groeiende online-aanbod spelen hierbij een rol. Ondanks een toename in bezorgdiensten, zijn de marges op bezorging vaak lager dan die op afhaalbestellingen. Bovendien hebben verschillende cafetariaformules te lijden onder de nieuwe Franchisewet, waardoor veel ondernemers ervoor kiezen om zelfstandig verder te gaan.

Opkomst van nieuwe restaurantconcepten

De laatste jaren zien we een opkomst van nieuwe restaurantconcepten, vaak opgezet door jongere ondernemers. Deze nieuwe zaken hebben een aantal voordelen: ze dragen geen coronaschulden, hebben geen vast prijsniveau uit het verleden en begrijpen de behoeften van jongere generaties beter. Ze maken gebruik van moderne technologieën en marketingstrategieën, zoals apps, influencers en snelle betaalsystemen. Deze zaken zijn bovendien meer datagedreven en minder emotioneel betrokken bij de horeca, wat hen helpt om efficiënter te opereren.

Sleutel tot succes

Om succesvol te zijn, is het essentieel om flexibel en innovatief te zijn. Begrijp wat de moderne consument wil en pas je aanbod daarop aan. Denk aan het integreren van technologie in je bedrijfsvoering, zoals online bestel- en betaalmogelijkheden, en maak gebruik van sociale media en influencers om je zaak te promoten. Probeer je te onderscheiden met unieke en eigentijdse concepten die inspelen op de huidige trends en behoeften.

Blurring

Bij blurring combineer je twee horecaconcepten op een vloeiende manier. Denk bijvoorbeeld aan een café waar je ook bordspellen kunt spelen, een boekwinkel die ook een koffieshop is, of een yogastudio met een smoothiebar. Door de grenzen tussen verschillende concepten te vervagen, trek je klanten aan uit beide doelgroepen. Het leuke hiervan is dat je eindeloos kunt variëren en combineren. De mogelijkheden zijn grenzeloos. Stel je voor: een restaurant waar je ook je haar kunt laten knippen! De creatieve combinaties zijn alleen beperkt door je eigen fantasie.

Hoewel de concurrentie groot is, biedt de horecasector nog steeds veel potentieel voor nieuwe en frisse ideeën. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, wees bereid om je aan te passen en focus op wat jouw zaak uniek maakt. Met de juiste aanpak en een scherp oog voor de wensen van je klanten, kun je een succesvolle horecazaak opbouwen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven