Het Startup in Residence Intergov (SiR) programma biedt een unieke kans voor startups om samen te werken met de overheid aan maatschappelijke vraagstukken.
In een periode van vijf maanden werk je als startup nauw samen met ambtenaren aan innovatieve oplossingen. Dit programma draait om co-creatie, waarbij jullie gezamenlijk zoeken naar de beste manier om een probleem aan te pakken.
Samenwerken met de overheid
SiR biedt je de mogelijkheid om de overheid als sparringpartner te gebruiken. Dit is niet alleen nuttig voor de ontwikkeling van je product, maar het opent ook deuren naar een breder netwerk van organisaties. Als je oplossing succesvol blijkt, kunnen de deelnemende overheden ervoor kiezen om je product of dienst aan te schaffen. Dit betekent dat de overheid je eerste klant kan worden, wat een belangrijke stap kan zijn voor je startup.
Begeleiding en ondersteuning
Tijdens het SiR programma krijg je als startup intensieve begeleiding. Het begeleidingstraject bestaat uit drie fases:
- Probleemvalidatie en roadmap ontwikkeling: In deze fase werk je aan het begrijpen en definiëren van het probleem en ontwikkel je een plan van aanpak.
- Testen en uitwerken van de oplossing: Hier ga je aan de slag met het testen en verder ontwikkelen van je oplossing.
- Voorbereiden op de periode na SiR: Tot slot maak je je klaar voor de stappen die volgen na het programma, zoals de introductie van je product op de markt.
Een externe partij met expertise in het ondersteunen van startups helpt je tijdens het hele proces, samen met andere innovatieve bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf.
Financiering van je oplossing
Tijdens het programma kun je tot 25.000 euro ontvangen om je oplossing uit te werken. Deze financiering moet goed verantwoord worden, zowel bij de aanmelding als bij de uiteindelijke offerte. Na afloop van het programma kunnen geïnteresseerde organisaties ervoor kiezen om je product verder te ontwikkelen of te kopen, bijvoorbeeld door extra pilots te financieren of door de eerste oplage aan te schaffen.
Demo Day
Het programma wordt afgesloten met een Demo Day. Op deze dag presenteer je de resultaten van je werk aan een breed publiek van organisaties. Dit is het moment om te laten zien hoe jouw oplossing bijdraagt aan het oplossen van het maatschappelijke vraagstuk waarvoor je hebt gewerkt. Als organisaties potentie zien in je product, kunnen ze besluiten om het verder te ontwikkelen of aan te schaffen.
📌 Interessante links
Deelnemen aan het programma
Heb jij een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem, zoals lokale milieukwesties of digitale vernieuwingen? Met het Startup in Residence-programma kun je je inschrijven voor een van de vele challenges en samenwerken met de overheid als opdrachtgever. Dit programma biedt je de kans om samen te werken aan de verbetering van steden, regio’s en provincies.
Unieke kans voor startups
Het Startup in Residence-programma biedt startups een unieke mogelijkheid om een opdracht binnen de overheid te verkrijgen. Via een innovatieve aanbesteding werk je op een laagdrempelige manier samen met de overheid. Bovendien krijg je toegang tot het uitgebreide netwerk van de overheid, waardoor je snel in contact komt met de juiste personen. Deze samenwerking kan een belangrijke stap zijn voor de groei en ontwikkeling van jouw startup.
Om deel te nemen aan het SiR programma, moet je je aanmelden voor een van de challenges. Na aanmelding worden de startups geselecteerd en uitgenodigd om hun voorstel te presenteren aan ambtenaren en experts. Als je voorstel goed wordt ontvangen, mag je een definitief voorstel indienen.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!