Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Stijging aantal startende ondernemers in detailhandel; vooral webwinkels

webshops Nederland

Ben jij van plan om een eigen webwinkel te starten? Goed nieuws! Uit het recente KVK Trendrapport Q1 2024 blijkt dat het aantal nieuwe ondernemers in de detailhandel blijft groeien. Dit is een opvallende trend, aangezien het aantal nieuwe bedrijven in andere sectoren juist afneemt. De Kamer van Koophandel (KVK) signaleert deze ontwikkeling en de cijfers spreken voor zich.

Groei in detailhandel

In het eerste kwartaal van 2024 zien we een toename van het aantal nieuwe vestigingen in de detailhandel. Terwijl in andere sectoren het aantal startende bedrijven afneemt, groeit het aantal starters in de detailhandel met maar liefst 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is bemoedigend nieuws voor aspirant-ondernemers in deze branche.

Netto groei

Ondanks dat het aantal nieuwe bedrijven in andere sectoren afneemt, blijft de totale groei van bedrijven positief. Dit betekent dat er per saldo nog steeds meer bedrijven bijkomen dan verdwijnen. Een interessante bevinding, vooral gezien het feit dat deze groei sterker is dan de bevolkingsgroei in Nederland. Dit wijst erop dat ondernemerschap een belangrijke pijler blijft van de Nederlandse economie.

Trends in detailhandel

De groei in de detailhandel wordt voornamelijk aangedreven door de opkomst van webwinkels. Tijdens de coronapandemie zagen we een enorme toename van online winkels, wat heeft bijgedragen aan de digitalisering van de retailsector. Hoewel de groei na de pandemie is afgenomen, blijft het aantal startende webwinkels toenemen. Vooral jonge ondernemers spelen hierbij een grote rol.

Jonge ondernemers in de digitale retail

Het is opvallend dat bijna de helft van alle startende webwinkels wordt opgezet door jonge ondernemers van 25 jaar of jonger. Deze jonge generatie ziet kansen in de online retailmarkt en grijpt deze met beide handen aan. Vaak starten ze hun onderneming naast hun studie, wat uitdagingen met zich meebrengt. Ze zijn creatief en gedreven, maar hebben soms wel hulp nodig bij zaken als wet- en regelgeving, belastingen en consumentenrecht.

Kansen voor starters

De stijging van het aantal starters in de detailhandel biedt hoopvolle perspectieven voor beginnende ondernemers. Met de groeiende populariteit van online winkels liggen er volop kansen om jouw eigen bedrijf op te zetten en te laten floreren in de wereld van de detailhandel.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven