Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

De bloembollenteelt; een goede kans in de markt; groei van 20 procent

bollenvelden

Sinds 2013 heeft de bloembollenteelt in Nederland een aanzienlijke groei doorgemaakt. Volgens de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de oppervlakte landbouwgrond voor bollenteelt met ruim een vijfde toegenomen tot meer dan 28 duizend hectare in 2023.

Tulpen en lelies: De sterren van de show

Meer dan de helft van de landbouwgrond voor bollenteelt wordt gebruikt voor het telen van tulpen. Het areaal tulpen is in de afgelopen tien jaar met 32 procent gegroeid tot ruim 15 duizend hectare. Ook de oppervlakte voor lelieteelt is bijna 28 procent toegenomen in dezelfde periode.

De groei van tulpen- en lelieaanplantingen lijkt echter ten koste te gaan van andere populaire bollensoorten, zoals de narcis en de gladiool, waarbij de arealen respectievelijk met 11 procent en 33 procent zijn afgenomen.

Meer dan de helft van de bloembollentelers (55 procent) richt zich op de teelt van tulpen, gevolgd door lelies (25 procent) en narcissen (12 procent).

Toename van bloembollentelers

Het totaal aantal bedrijven in de bloembollenteelt is in de afgelopen tien jaar met 7 procent gestegen tot 1.639. Deze toename wordt voornamelijk gedreven door bedrijven die naast andere agrarische activiteiten ook bloembollenteelt als nevenactiviteit hebben.

Exportmarkt

De export van bloembollen is een essentieel onderdeel van de Nederlandse bloembollenteelt. In 2022 werd voor meer dan een miljard euro aan bloembollen uitgevoerd, wat bijna 30 procent meer is dan vijf jaar eerder. Tulpen blijven de sterren van de exportmarkt, met een stijging van 44 procent in exportwaarde.

Kans in de markt

De bloembollenteelt in Nederland blijft groeien, met een toenemende oppervlakte landbouwgrond die wordt gebruikt voor de teelt van tulpen en lelies. Hoewel de sector evolueert, blijft Nederland wereldwijd een belangrijke speler in de bloembollenmarkt, met een bloeiende exportindustrie die jaar na jaar groeit. Dit wijst op een bloeiende industrie die volop kansen biedt voor startende ondernemers.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven