Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Muziekblad uitgeverij failliet maar hoopt op doorstart

Music Maker

Geen goed nieuws voor de Nederlandse muziekliefhebber. Keijser 18, de Amsterdamse uitgever van prominente muzikantenbladen waaronder Musicmaker, de Slagwerkkrant en Interface, heeft het faillissement aangevraagd. Directeur Ronald Willemsen wijst op de impact van coronaschulden en tegenvallende advertentie-inkomsten als de hoofdoorzaken achter de ondergang van Keijser 18 Mediaproducties.

Geschiedenis en opkomst

In 1982 startte Erk Willemsen, broer van Ronald Willemsen, Slagwerkkrant als lesmateriaal, dat snel populair werd en uitgroeide tot een gerenommeerd tijdschrift. Met investeerders werden andere titels toegevoegd, en zo ontstond Keijser 18 Mediaproducties, een vooraanstaande uitgeverij van muzikantenbladen in Nederland.

Impact van de coronapandemie

De coronapandemie bracht tegenstrijdige effecten voor de uitgeverij met zich mee. Terwijl het aantal abonnees groeide door de toegenomen vrije tijd van mensen voor muziek, daalden de advertentie-inkomsten door terughoudendheid bij adverteerders, die te maken hadden met leveringsproblemen van muziekinstrumenten door de pandemie.

Financiƫle uitdagingen

Naast de advertentiedip stapelden belastingschulden zich op tijdens de pandemieperiode, waardoor het bedrijf steeds dieper in de problemen kwam. Ondanks herstel van inkomsten bleek het onvoldoende om de schulden af te lossen, resulterend in het technische faillissement van Keijser 18 Mediaproducties eind 2022 en nu dus het definitieve faillissement en stop van het maken van de 4 van de 5 bladen.

Toekomstperspectief en mogelijke doorstart

Hoewel vier van de vijf muziekbladen tijdelijk worden stopgezet, blijft De Gitarist operationeel dankzij een andere bedrijfsstructuur. Ronald Willemsen hoopt op een doorstart voor de overige bladen, omdat ze te specialistisch zijn voor grote uitgevers. De mogelijkheid van een doorstart wordt momenteel besproken met de curator, hoewel de slaagkans nog onzeker is.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven