Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Corona nasleep brengt horeca en detailhandel op armoedegrens

horeca corona

Armoede en burn-outverschijnselen teisteren momenteel ondernemers in de horeca en (detail)handel, twee sectoren die bijzonder zwaar zijn getroffen door de aanhoudende coronamaatregelen. Deze bevindingen komen naar voren uit de recente dertiende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek uitgevoerd door Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht in samenwerking met Cultuur+Ondernemen onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf.

Het blijkt dat het steeds slechter gaat met ondernemers in de horeca en (detail)handel in vergelijking met een half jaar geleden, zoals gerapporteerd in de Kleinbedrijf Index Q2/Q3 2023. Deze sectoren hebben zwaar geleden onder de verplichte sluitingen en andere restricties als gevolg van de pandemie. Veel horecaondernemers hebben moeite om hun rekeningen op tijd te betalen, terwijl de (detail)handel een krimp in de omzet verwacht.

Loon onder bijstandsniveau

Een zorgwekkende trend is de aanwezigheid van verborgen armoede onder deze ondernemers. Ongeveer een derde van hen betaalt zichzelf een loon uit dat onder het bijstandsniveau ligt. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat maar liefst een kwart van de ondernemers in deze sectoren te maken heeft met zo’n hoge mate van stress dat zij symptomen van een burn-out ervaren.

Deze negatieve ontwikkelingen kunnen mogelijk worden toegeschreven aan de strengere maatregelen van de Belastingdienst met betrekking tot het innen van achterstallige belastingen als gevolg van de pandemie.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven