Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Coffeeshop moet zakelijke rekening krijgen van de rechter

coffeeshop bankrekening

In een opvallende uitspraak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden SNS Bank verplicht om een zakelijke rekening te openen voor een coffeeshop, ondanks de aanwezigheid van wietgerelateerde activiteiten. Dat meld de website rechtspraak.nl.

De eigenaar van de coffeeshop, die al geruime tijd een persoonlijke rekening bij SNS had, werd verrast toen de bank in augustus vorig jaar zijn rekening afsloot. Dit gebeurde omdat de eigenaar de persoonlijke rekening ook voor zakelijke doeleinden gebruikte, wat tegen de bankregels inging.

Hof oordeelt tegen bank

Ondanks een eerdere uitspraak in het voordeel van de bank, heeft het gerechtshof anders geoordeeld. Het hof stelde dat de coffeeshopeigenaar geen andere keuze had dan zijn persoonlijke rekening te gebruiken nadat de bank in 2008 zijn zakelijke rekening had beĆ«indigd. Het hof benadrukte dat banken de risico’s van individuele bedrijven moeten evalueren in plaats van sectoren op voorhand uit te sluiten. De coffeeshopeigenaar toonde bovendien bereidheid om cashtransacties af te bouwen om het toezicht op geldstromen te verbeteren.

Gerechtigheid voor coffeeshop

Het hof suggereerde dat de plotselinge actie van de bank vorig jaar mogelijk te wijten was aan kritiek op haar ontoereikende toezichtpraktijken. Met de uitspraak in het voordeel van de coffeeshop moet SNS Bank nu een zakelijke rekening aanbieden aan de eigenaar, met als voorwaarde dat hij zich aan de geldende regels houdt en cashbetalingen geleidelijk afbouwt.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven