Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

85 procent meer zzp’ers dan 10 jaar geleden, vooral meer vrouwen

statistieken ondernemers

In de afgelopen decennia heeft het landschap van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) in Nederland een indrukwekkende groei doorgemaakt. Tussen 2014 en 2024 steeg het aantal zzp’ers met maar liefst 85%, van 875.000 naar iets meer dan 1,6 miljoen.

Vrouwen nemen het voortouw

Opvallend is de sterke groei van vrouwelijke zzp’ers, met een stijging van 101% ten opzichte van de 77% bij mannelijke collega’s. Hoewel mannen nog steeds de meerderheid vormen, met 61%, is het aandeel vrouwen toegenomen tot 39%.

Leeftijdsdiversiteit en sectoren

Zowel jongeren als ouderen zijn actief betrokken bij het zzp-schap. De jongste leeftijdsgroepen (0-19 jaar en 20-24 jaar) en de oudere generatie (65 plus) hebben de sterkste stijging laten zien, met name in de hoogste leeftijdsgroep.

Sectorspecifieke groei

In verschillende sectoren is het aantal zzp’ers aanzienlijk toegenomen. Met de sterkste groei in de logistiek, horeca, zorg en bouw. Alleen de groothandel liet een daling zien. De zakelijke dienstverlening blijft de koploper met 440.010 zzp’ers, gevolgd door bouw (218.369) en gezondheidszorg (202.963).

Opkomst van vrouwen in de Land- en Tuinbouw

Een opvallende trend is de groei van vrouwelijke zzp’ers in de land- en tuinbouw, waar het percentage steeg van 8% naar 17%. Jessica Peters, een voormalig ingenieur, deelt haar ervaring over de overstap naar natuurlijke landbouw.

Invloed van corona op Zzp’ers

De jaren 2021 en 2022 lieten een uitschieter zien in de groei van zzp’ers, wat mogelijk verband houdt met de coronacrisis. Mensen kozen voor zelfstandig ondernemerschap, vooral in de gezondheidszorg.

Top 10 groeiende sectoren voor ZZP’ers

Een kijkje in de top 10 sectoren met de sterkste groei onthult interessante trends, waaronder ondersteuning en begeleiding van gehandicapten, leggen van elektriciteits- en telecommunicatiekabels, en detailhandel via internet.

  1. Ondersteuning en begeleiding van gehandicapten
  2. Leggen van elektriciteits- en telecommunicatiekabels
  3. Detailhandel via internet in een algemeen assortiment non-food
  4. Ambulante jeugdzorg
  5. Maatschappelijk werk
  6. Particuliere beveiliging
  7. Overige zakelijke dienstverlening (rest)
  8. Adviesbureaus op het gebied van public relations en communicatie
  9. Communicatie- en grafisch ontwerp
  10. Dienstverlening voor vervoer over land

In een tijd van dynamische veranderingen in ondernemerschap, spelen zzp’ers een cruciale rol in de Nederlandse economie. Als startende ondernemer ben jij een waardevolle schakel in dit boeiende landschap. Veel succes op jouw onderneming!

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven