Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Herregistratie-eisen huisartsen aangepast vanaf Maart 2024

huisarts bejaarde

Als startende huisarts is het van groot belang om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen, vooral als het gaat om herregistratie-eisen. Per 1 maart 2024 zijn er wijzigingen doorgevoerd die impact hebben op jouw herregistratieproces.

Nieuwe Inclusie van zorg aan ouderen in verpleeghuizen

Een opmerkelijke verandering is dat de zorg die je als huisarts verleent aan ouderen in een verpleeghuis nu ook meetelt bij de herregistratie. Deze zorg wordt beschouwd als algemene medische zorg voor specifieke bevolkingsgroepen en wordt daarom opgenomen in de 8+8 regel.

De 8+8 regel uitgelegd

Om in aanmerking te komen voor herregistratie, is het vereist dat huisartsen gemiddeld 16 uur per week dagwerkzaamheden verrichten in een reguliere huisartsenpraktijk. Onder de 8+8 regel wordt medische zorg voor bijzondere patiëntengroepen ook meegeteld. Dit betekent dat je, naast 8 uur per week in een reguliere praktijk, ook voldoet aan de herregistratie-eis als je gemiddeld 8 uur per week algemene medische zorg biedt aan specifieke patiëntengroepen, zoals asielzoekers, gedetineerden, dak- en thuislozen, en nu ook ouderen in een WLZ-instelling (verpleeghuis).

Inzet voor aanpassingen in herregistratie-eisen

Gezien de voortdurende ontwikkelingen in de huisartsenzorg, zijn we in gesprek met NHG en RGS om te evalueren of de herregistratie-eisen nog steeds relevant zijn in de huidige tijd. Recentelijk hebben wij, samen met het NHG, voorgesteld de herregistratie-eisen aan te passen voor huisartsen werkzaam in gezondheidscentra in asielzoekerscentra.

Verbeteringen voor medische zorg in asielzoekerscentra

Het geleverde niveau van medische zorg in asielzoekerscentra lijkt steeds meer op de zorg van reguliere huisartsenpraktijken. Daarom stellen wij voor dat deze inzet zwaarder meetelt in het herregistratieproces dan op dit moment het geval is. Ons voorstel is ingediend bij het College Geneeskundig Specialisten (CGS), dat hierover een besluit zal nemen. Houd er rekening mee dat dit proces tijd zal kosten, en een definitief besluit zal naar verwachting nog een half jaar op zich laten wachten. Blijf op de hoogte van verdere updates.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven