Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Energiekosten nekt Nederlandse bloementeler

bloementeelst kassen wanhoop energie

Als jij overweegt om in de bloementeelt te stappen als startende ondenemer, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van recente ontwikkelingen in de sector. Uit gegevens van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal bloementelers, zowel in kas als op volle grond, de afgelopen vijf jaar is afgenomen. Van 2373 telers zijn we nu gedaald naar 2096, wat een daling van meer dan 10% betekent.

Met name in Zuid-Holland is de afname opvallend, waar in vijf jaar tijd 168 telers zijn gestopt. Ook in Noord-Holland is er een significante afname, met 60 telers die de activiteiten hebben beƫindigd, wat neerkomt op een afname van ruim 10%.

Arie-Frans Middelburg, vak-redacteur bij uitgeverij Hortipoint, benoemt de energiecrisis als een van de belangrijkste oorzaken voor de afname van bloementelers in Nederland. Hij legt uit dat sommige telers vaste contracten hadden, terwijl anderen dagelijks gas moesten inkopen. Dit verschil in situatie heeft geleid tot moeilijkheden, waardoor sommige telers zich genoodzaakt zagen om tijdelijk te stoppen, kouder te gaan telen of minder belichting te gebruiken. Voor kleine telers of telers in specifieke regio’s waren deze opties echter niet haalbaar, waardoor zij gedwongen werden om volledig te stoppen. Daarnaast spelen ook een tekort aan personeel, veranderende wet- en regelgeving, inflatie en het ontbreken van een opvolger een rol bij de beslissing om te stoppen.

Afgelopen Valentijnsdag met bloemen uit Kenia

Het feit dat het aantal bloementelers in Nederland afneemt, heeft volgens Middelburg geen directe gevolgen voor bijvoorbeeld der verkoop van afgelopen Valentijnsdag. Nederland blijft een grote producent van bloemen. Toch is het interessant om te weten dat bloemen, vooral rozen die op 14 februari werden verkocht, vaak niet in Nederland worden geteeld, maar bijvoorbeeld in Kenia en Ethiopiƫ.

Ook internationaal gezien zijn er uitdagingen. Middelburg wijst op het verminderde vrachtvervoer over zee door het Suez Kanaal vanwege dreigingen van Houthi-aanvallen. Dit heeft geleid tot bijna onmogelijk zeevervoer, waardoor bloemen nu voornamelijk per lucht worden vervoerd. De economische crisis in Zuid-Afrika zorgt er echter voor dat er momenteel weinig vliegtuigen met goederen naar het zuiden vliegen, waardoor luchtvrachtprijzen aanzienlijk zijn gestegen.

Het is essentieel voor jou als startende ondernemer om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen en mogelijke uitdagingen in de bloementeeltsector, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen voor de toekomst van jouw bedrijf.

Bron: KvK

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven