Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Werkgever mag regels opstellen voor tortelduifjes op werkvloer

Tortelduifjes op de werkvloer DAS ANP

Regelmatig komt het voor: medewerkers die onder vuur liggen omdat ze een affectieve relatie hebben op het werk. Relaties tussen personeel en gevangenen zijn natuurlijk not done en kunnen leiden tot ontslag.

Regels voor ongewenste situaties

Liefde tussen collega’s onderling is iets anders. Het hangt af van de regels binnen een organisatie of je als werknemer verplicht bent om je baas te vertellen dat je een relatie hebt met een collega. Wettelijk is er niets bepaald over relaties op het werk. Je werkgever mag het je dus niet verbieden. Wel mag hij verplicht stellen dat je dit meldt. Ook mag hij regels opnemen die belangenverstrengeling of andere ongewenste situaties voorkomen.

Ontslag bij belangenverstrengeling

Als je de regels overtreedt, kun je in bepaalde situaties ontslagen worden. Dat hangt af van meerdere factoren. In hoeverre zijn de regels overtreden? Waren de regels redelijk? En is er niet een andere oplossing in plaats van ontslag, bijvoorbeeld door het overplaatsen van een van de tortelduiven? Er zijn situaties bekend waar iemand werd ontslagen, omdat er sprake was van belangenverstrengeling of omdat een van de geliefden bij de concurrent ging werken.

Relatie met leidinggevende

Als je een relatie krijgt met je leidinggevende is er sprake van een andere situatie. Jouw manager heeft een voorbeeldfunctie en moet extra zorgvuldig zijn en voorkomen dat de relatie een probleem wordt op de werkvloer. Verzwijg of ontken je als leidinggevende bewust, langdurig dat er sprake is van een relatie? Dan kan dit zeer negatieve gevolgen hebben voor je baan. Dat blijkt uit de rechtspraak.

Zorg dat je goed weet hoe binnen jouw organisatie wordt omgegaan met relaties op de werkvloer en wees er open over als je een relatie hebt/krijgt met een collega. Dat voorkomt onnodig gedoe met collega’s en je baas. 

Bron: DAS Rechtsbijstand

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven