
Starten met een marktkraam of ambulante handel vergt meer dan enkel een kraam opzetten en producten verkopen.
Er zijn diverse aspecten waarmee je rekening moet houden; je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de kosten van de kraam, de benodigde vergunningen, naleving van regels en veiligheidseisen, marktverzekering en de wijze van betalingen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en op de hoogte te zijn van alle verplichtingen en mogelijkheden om succesvol aan de slag te kunnen.
Kost gaat voor de baat uit
De kosten voor een marktkraam kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type kraam dat je kiest. Een eenvoudige kraam kost ongeveer 200 euro, terwijl een luxe mobiele verkoopwagen tot wel 100.000 euro kan kosten. Het is ook mogelijk om een kraam te huren, waarbij je doorgaans per dag betaalt. Naast de aanschaf- of huurkosten van de kraam zelf, moet je ook rekening houden met extra uitgaven zoals de inkoop van producten, koeling voor verse producten, benodigde vergunningen en aansluitingen voor water en elektriciteit. Verzekeringen, vervoer van de kraam en de producten, opslagfaciliteiten en het onderhoud van de kraam zijn eveneens belangrijke kostenposten die je in je budget moet opnemen.
Nog vragen?
Als ondernemer komt er veel op je af. Stel vrijblijvend je vraag aan onze adviseurs. Even een vraag stellen helpt je direct verder. Ondernemen doe je samen!
Marktgeld en andere kosten
Als je op een weekmarkt staat, moet je marktgeld betalen. Dit bedrag verschilt per gemeente en is afhankelijk van de grootte van je kraam. Naast marktgeld betaal je vaak ook voor elektriciteit en kan een marktverzekering verplicht zijn. Deze verzekering dekt schade die je eventueel veroorzaakt bij het opbouwen, afbouwen of gebruiken van je kraam.
Vergunningen aanvragen
Om op een markt te mogen staan, heb je een vergunning nodig. Voor ambulante handel, oftewel handel zonder vaste locatie, heb je een marktvergunning nodig voor een standplaats op een reguliere markt. Daarnaast kun je een standplaatsvergunning aanvragen voor losse standplaatsen of voor verkoop op de openbare weg. In sommige gemeenten heb je ook een ventvergunning nodig als je zonder vaste standplaats op straat of aan de deur verkoopt. De voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente.
Zero-emissiezones en milieuzones
Vanaf 2025 kunnen gemeenten zero-emissiezones instellen. Hier mogen alleen voertuigen komen die geen uitstoot hebben. Sommige gemeenten hebben nu al milieuzones waar dieselvoertuigen niet welkom zijn. Het is belangrijk om te checken of deze regels gelden in de gemeenten waar je wilt verkopen.
Rijbewijzen en transport
Voor het vervoeren van je producten gebruik je waarschijnlijk een bestel- of vrachtwagen. Afhankelijk van het gewicht van je voertuig heb je mogelijk een BE-, C- of C1-rijbewijs nodig. Voor een bestelbus met een maximaal laadvermogen van 3500 kg is een rijbewijs B voldoende.
📌 Interessante links
Inschrijven en marktkraam bemachtigen
Voordat je aan de slag kunt, moet je je inschrijven in het Register Ambulante Handel (RAH). De inschrijving kost in 2024 € 54,10. Bezoek de markten waar je wilt staan en vraag de marktmeester naar je mogelijkheden. Je kunt je de dag na inschrijving al melden bij de marktmeester voor een plek. Er zijn vaste en losse plekken op de markt. Als sollicitant kun je alleen een losse plek krijgen en moet je je iedere keer voor 09.00 uur aanmelden bij de marktmeester.
De marktmeester
Een marktmeester zorgt voor het goed verlopen van de warenmarkt in zijn of haar gemeente. De marktmeester fungeert als eerste aanspreekpunt voor marktondernemers richting de gemeente. Tijdens marktdagen moet de marktmeester altijd bereikbaar zijn. Er is een telefonisch spreekuur, waarin gegadigden voor dag- en standwerkerplaatsen zich kunnen aanmelden en direct te horen krijgen of ze een plek kunnen krijgen. Met de inwerkingtreding van de Marktverordening 2001 worden dagplaatsen op de dag zelf toegewezen, volgens de volgorde van aanmelding bij de marktmeester. Standwerkerplaatsen worden door loting toegewezen. De marktmeester int contant de gelden voor dag- en standwerkerplaatsen.
Betalingsmogelijkheden in je kraam
Klanten kunnen bij je marktkraam contant of met pin betalen. Pinnen is snel en veilig, vooral omdat veel mensen tegenwoordig contactloos betalen. Hiervoor heb je een mobiel pinautomaat nodig. Zorg ervoor dat je kassa voldoet aan het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen.
Een leuke uitdaging
Het beginnen met ambulante handel in de vorm van een marktkraam biedt veel mogelijkheden, maar vraagt ook om een goede voorbereiding. Een goed ondernemingsplan maken is geen overbodige luxe. Door inzicht te krijgen in de kosten, de juiste vergunningen aan te vragen en de regels en veiligheidseisen te respecteren, leg je een solide basis voor je onderneming. Daarnaast is het belangrijk om een marktverzekering af te sluiten en ervoor te zorgen dat je klanten gemakkelijk kunnen betalen, bijvoorbeeld met een mobiel pinautomaat. Met de juiste planning en doorzettingsvermogen kun je succesvol worden in de dynamische wereld van de markthandel. Veel succes met jouw marktkraam!
Gerelateerde berichten- Hoe start je een bedrijf als personal shopper?
- Succesvol een eigen restaurant starten: van idee tot eerste gasten
- Starten en de belasting; zaken waar je op moet letten
- Zakelijke evenementen organiseren: Hoe pak je het slim aan?
- Van hobby naar onderneming: Zo pak je het aan
- Zaterdag, de topdag voor elke winkel
- Hoe start je een winstgevend bedrijf in de evenementenbranche?
- 14 februari: van valentijnsdag een succes maken in 7 stappen
- Freelancers inzetten? Zo doe je het slim
- Hoe start je als taxichauffeur?
Terug naar start
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!