Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Hoe zit dat met de btw als je gaat starten?

btw aangifte juli

Voor veel ondernemers is het nu weer tijd voor de btw-aangifte. Hoe zit dat eigenlijk met de btw als je gaat starten? Als beginnende ondernemer moet je direct vanaf de start je btw-aangifte regelen. Dit is een belangrijk onderdeel van je administratie en belastingverplichtingen.

Het aangiftetijdvak

Nadat je je als ondernemer hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel, ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat over welk tijdvak je aangifte moet doen. Voor de meeste startende ondernemers geldt een kwartaal aangiftetijdvak. Echter, je kunt ook verzoeken om maandelijks of jaarlijks aangifte te doen.

Wil je per maand aangifte doen? Stuur dan een verzoek met een brief naar je belastingkantoor. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst je ook kan verplichten om maandelijks aangifte te doen als je je aangiften of betalingen niet op tijd hebt ingediend. Wil je weer terug naar kwartaalaangifte, dan kun je dit ook via een brief regelen.

Voor jaaraangifte gelden strenge voorwaarden. Je kunt hierom verzoeken als je per jaar minder dan € 1.883 aan btw betaalt, geen vergunning artikel 23 hebt en een natuurlijk persoon of een samenwerkingsverband van uitsluitend natuurlijke personen bent. Ook mag je per jaar voor minder dan € 10.000 aan bepaalde intracommunautaire activiteiten hebben. Voldoet je niet meer aan deze voorwaarden, dan krijg je automatisch een ander aangiftetijdvak toegewezen.

De eerste btw-aangifte

Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst ontvang je je eerste btw-aangifte. Deze kan zowel digitaal als op papier zijn. Vaak krijg je als starter de aangifte op papier. Heb je al tijdvakken gemist bij je inschrijving, dan ontvang je mogelijk meerdere papieren aangiften.

De meeste ondernemers doen hun aangifte digitaal. Dit kan via ‘Inloggen voor ondernemers’ op de website van de Belastingdienst. Hier zie je een overzicht van je aangiften en kun je alles eenvoudig regelen. Je kunt ook gebruik maken van administratiesoftware om je aangifte in te dienen. Dit maakt het proces vaak eenvoudiger en overzichtelijker.

Wil je liever geen papieren aangifte ontvangen? Zorg dan dat je je op tijd inschrijft bij de Kamer van Koophandel, zodat je direct digitaal aangifte kunt doen. Dit is vaak sneller en efficiënter.

Zelf doen of uitbesteden?

Je hebt verschillende opties voor het beheren van je administratie en het doen van aangiften. Je kunt ervoor kiezen om een boekhouder of fiscaal dienstverlener in te schakelen voor je gehele administratie of alleen voor specifieke taken zoals de aangifte inkomstenbelasting. Dit bespaart tijd en geeft je de zekerheid dat alles correct wordt afgehandeld. De kosten voor deze diensten zijn bovendien aftrekbaar.

Als je liever zelf de controle houdt en kosten wilt besparen, kun je je administratie en aangiften zelf doen. Een online boekhoudpakket kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Dit helpt je bij het bijhouden van je administratie en maakt het eenvoudiger om aangifte te doen. Je moet wel de basis van boekhouden onder de knie hebben en op de hoogte blijven van belastingregels om geen fiscale voordelen mis te lopen.

Een middenweg is om een deel van de administratie zelf te doen en de rest over te laten aan een boekhouder. Zo houd je inzicht in je financiële situatie terwijl je professionele hulp hebt voor de ingewikkeldere taken. Dit kan vooral handig zijn bij het doen van aangiften en het opstellen van de jaarstukken. Bepaal wat het beste bij jou en je bedrijf past en zorg dat dit vanaf de start goed is geregeld.

Btw betalen of terugkrijgen

Bij het indienen van je btw-aangifte bereken je zelf hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt. Dit doe je door de btw die je aan klanten hebt berekend te verminderen met de btw die je aan leveranciers hebt betaald. Het verschil maak je over aan de Belastingdienst of krijg je teruggestort.

Wanneer je je btw-aangifte hebt ingediend via Mijn Belastingdienst Zakelijk, kun je direct met iDEAL betalen. Dit is snel en gemakkelijk, en je voorkomt hiermee dat je vergeet te betalen.

Boetes voor te late aangifte

Het is belangrijk om je aangifte en betaling op tijd te doen. Als je te laat bent, kun je een boete krijgen. Deze boetes kunnen hoog oplopen, dus zorg ervoor dat je altijd op tijd bent.

Geen omzet, toch aangifte doen

Ook als je geen omzet hebt gedraaid in een aangifteperiode, moet je aangifte doen. Dit wordt een nihilaangifte genoemd. Vul de aangifte in en dien deze op tijd in om boetes te voorkomen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven