Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Hoe zit het met goodwill als je start door een bedrijf over te nemen?

Bedrijfsovername Goodwill

Het overnemen van een bedrijf is een grote stap voor startende ondernemers. Eén van de belangrijkste concepten om te begrijpen in dit proces is goodwill. Goodwill vertegenwoordigt de niet-tastbare meerwaarde van een bedrijf en speelt een cruciale rol bij het bepalen van de waarde van de onderneming.

Wat is goodwill?

Bij een bedrijfsovername moet je niet alleen naar de tastbare activa kijken, maar ook naar de immateriële waarde die het bedrijf biedt. Hier komt goodwill om de hoek kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf een trouwe klantenkring heeft opgebouwd die zorgt voor stabiele inkomsten. Dit is een belangrijke factor die de waarde van het bedrijf verhoogt, zelfs als de fysieke activa beperkt zijn.

Daarnaast kan een goede reputatie in de markt en een sterk merk de goodwill verhogen. Dit zijn zaken die je niet kunt zien of aanraken, maar die wel een significante impact hebben op de waarde en het succes van het bedrijf.

Goodwill is het verschil tussen de boekwaarde van een bedrijf en de prijs die een koper bereid is te betalen boven deze boekwaarde. Het is een soort premium die je betaalt voor de reputatie, klantrelaties, merkwaarde en andere niet-fysieke aspecten van het bedrijf. Goodwill ontstaat wanneer de overnameprijs hoger is dan de waarde van de zichtbare activa minus de schulden van het bedrijf.

Goodwill kan voortkomen uit verschillende factoren zoals:

  • Een sterke klantenbasis
  • Goede reputatie en merkwaarde
  • Unieke producten of diensten
  • Ervaren en loyaal personeel
  • Strategische locatie
Hoe bereken je goodwill?

Er zijn verschillende methoden om goodwill te berekenen, en de keuze van de methode kan afhangen van de specifieke omstandigheden van de overname. Hier zijn enkele gangbare methoden:

Overwinst methode

Deze methode kijkt naar de extra winst die het bedrijf genereert boven een normaal rendement op geïnvesteerd kapitaal. Goodwill wordt hierbij berekend als de constante waarde van deze overwinst.

Discounted Cash Flow (DCF) methode

De DCF-methode berekent de goodwill door de verwachte toekomstige cashflows van het bedrijf mee te laten tellen (verdisconteren) naar hun huidige waarde. Deze methode houdt rekening met toekomstige inkomsten en is daardoor vaak nauwkeuriger. De waarde van een onderneming wordt hierbij bepaald door het geld dat het in de toekomst kan genereren, niet alleen door wat het in het verleden heeft verdiend.

Investering en ontwikkeling

Bij deze methode wordt gekeken naar de investeringen die zijn gedaan bij de ontwikkeling van het bedrijf, het product of de dienst. Ook de bewezen concepten en naamsbekendheid spelen hierbij een rol.

Waarom is goodwill belangrijk?

Goodwill speelt een cruciale rol bij bedrijfsovernames omdat het de waarde weerspiegelt die niet direct zichtbaar is op de balans. Voor kopers is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de goodwill om een eerlijke prijs te kunnen betalen en om de toekomstige potentie van het bedrijf in te schatten.

Voor verkopers kan een hoge goodwill de verkoopprijs verhogen, wat voordelig kan zijn. Echter, een realistische en onderbouwde berekening van goodwill is essentieel om eventuele geschillen tijdens de onderhandelingen te voorkomen.

Soorten bedrijfsovernames

Het overnemen van een bedrijf kan op verschillende manieren plaatsvinden. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:

  • Management Buy In (MBI): Hierbij koop je een bedrijf waar je niet eerder bij betrokken was.
  • Management Buy Out (MBO): Dit betekent dat je het bedrijf overneemt waar je al werkt.
  • Familiaire Overname: Je neemt het familiebedrijf over, vaak van je ouders.
  • Geleidelijke Overname: Dit kan nodig zijn als de financiering nog niet volledig rond is.
Succesvolle bedrijfsovername

Goodwill is een essentieel concept bij het overnemen van een bedrijf. Het vertegenwoordigt de meerwaarde die niet direct zichtbaar is op de balans, maar die wel van groot belang is voor de toekomstige inkomsten en het succes van het bedrijf. Door een goed te begrijpen van wat goodwill is en hoe je het kunt berekenen, ben je beter voorbereid op een succesvolle bedrijfsovername.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven