Een laptop biedt je de vrijheid om overal te werken: thuis, op kantoor, onderweg of zelfs in een café. Dit gemak is een groot voordeel, vooral voor startende ondernemers die flexibiliteit nodig hebben. Maar deze mobiliteit brengt ook risico’s met zich mee, vooral als het gaat om je digitale veiligheid.
Waarom je laptop kwetsbaar Is
Op een laptop staan vaak belangrijke gegevens zoals toegang tot bankrekeningen, kopieën van paspoorten, wachtwoorden en vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Wanneer je verbinding maakt met verschillende netwerken, loop je het risico dat cybercriminelen toegang krijgen tot deze gevoelige informatie. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf.
Wat is Cybercrime?
Cybercrime omvat alle vormen van online criminaliteit. Terwijl traditionele criminaliteit afneemt, neemt het aantal cyberaanvallen juist toe. Ongeveer één op de vijf bedrijven krijgt te maken met cybercrime. Deze criminelen hebben vaak als doel om toegang te krijgen tot je inloggegevens of andere gevoelige informatie, die ze vervolgens kunnen verkopen, gebruiken voor afpersing of zakelijke identiteitsfraude.
Veelvoorkomende Cybercrime methoden
Phishing
Phishing is een veelvoorkomende methode waarbij criminelen via e-mail, sms of WhatsApp proberen om je informatie te ontfutselen. Ze doen zich voor als betrouwbare personen en vragen je om op een link te klikken of informatie te delen. Klik nooit op links van onbekenden en wees voorzichtig met bijlagen om schadelijke software te vermijden.
Ransomware
Als je op een schadelijke link klikt, kan je computer gegijzeld worden door ransomware. Deze malware zet je systeem, netwerk of data op slot en criminelen eisen losgeld om de blokkade op te heffen. Vaak vragen ze betaling in cryptomunten zoals bitcoin om onopgemerkt te blijven.
DDoS-aanvallen
Een andere bedreiging is een DDoS-aanval, waarbij criminelen je server of website overladen met dataverkeer, waardoor deze onbereikbaar wordt. Dit kan afleidend werken, terwijl de criminelen ondertussen proberen om je data te stelen.
Afpersing en dreiging
Soms dreigen criminelen met een cyberaanval om geld van je te eisen. Dit kan gepaard gaan met kleine aanvallen als waarschuwing, gevolgd door de dreiging van grotere aanvallen als je niet betaalt.
Bescherm je bedrijf tegen cybercrime
Gebruik unieke wachtwoorden
Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord. Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, kunnen criminelen in één keer toegang krijgen tot al je accounts. Een wachtwoordmanager kan je helpen om sterke, unieke wachtwoorden te genereren en te onthouden.
Gebruik een wachtwoordmanager
Omdat het moeilijk is om al je unieke wachtwoorden te onthouden, kun je het beste een wachtwoordmanager gebruiken. Als bedrijf kun je werknemers stimuleren om een wachtwoordmanager te gebruiken en regelmatig hun wachtwoorden te wijzigen.
Tweestapsverificatie
Gebruik tweestapsverificatie (2FA) om je accounts extra te beveiligen. Dit betekent dat je naast je wachtwoord ook een extra code of je vingerafdruk nodig hebt om in te loggen. Dit maakt het moeilijker voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot je gegevens.
VPN gebruiken
Maak bij gebruik van openbare wifi altijd gebruik van een VPN (Virtual Private Network). Een VPN creëert een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en het internet, waardoor cybercriminelen geen toegang hebben tot de informatie die je verstuurt of ontvangt. Als alternatief kun je op je smartphone of tablet je databundel gebruiken, wat veiliger is dan een openbaar wifi-netwerk zonder VPN.
Automatische updates
Zorg ervoor dat je software altijd up-to-date is. Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsverbeteringen. Zet automatische updates aan voor je computers, tablets, telefoons en andere slimme apparaten om jezelf te beschermen tegen schadelijke computervirussen en malware.
Controleer de beveiliging van je e-mail
Via websites zoals internet.nl kun je controleren of je e-mailadres en domeinnaam de juiste beveiligingsstandaarden gebruiken. Als dit niet het geval is, vraag je IT-dienstverlener dan hoe je dit kunt verbeteren. Goede beveiligingsstandaarden helpen voorkomen dat cybercriminelen je identiteit misbruiken voor spam of phishing.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!