Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Subsidie aanvragen als ondernemer; een goed idee!

subsidieregelingen ondernemers

Wat extra financiële ondersteuning is altijd welkom. Maar heb je er wel eens aan gedacht om subsidie aan te vragen? Het is misschien niet de eerste gedachte als ondernemer, maar er is veel mogelijk. Subsidies zijn er in de vorm van belastingvoordelen, gemeentelijke uitkeringen en landelijke stimuleringsregelingen. Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke mogelijkheden.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Voor ondernemers met een omzet van minder dan 20.000 euro per jaar, biedt de KOR een btw-vrijstelling. Dit betekent dat je geen btw-administratie hoeft bij te houden en geen btw-aangifte hoeft te doen, zolang je aan de voorwaarden voldoet.

Ondersteuning bij financiële problemen

Als je als zzp’er of mkb’er in financiële problemen zit, kun je hulp krijgen. Er zijn programma’s die begeleiding, financiering of schuldregelingen bieden om je bedrijf gezond te houden. Dit geldt voor situaties die ontstaan zijn door bijvoorbeeld de coronacrisis of andere oorzaken.

IOAZ-uitkering voor oudere ondernemers

Ben je 55 jaar of ouder en levert je bedrijf niet genoeg op om van te leven? Dan kun je een IOAZ-uitkering aanvragen. Deze uitkering helpt je bij het stoppen met je onderneming en biedt financiële ondersteuning.

Bijstandslening voor Zelfstandigen (Bbz)

Zelfstandige ondernemers met een tijdelijk laag inkomen kunnen een Bbz-uitkering aanvragen. Dit is een vorm van bijstand die je bij de gemeente aanvraagt. De gemeente beoordeelt of je in aanmerking komt voor deze regeling.

Innovatie en onderzoek (WBSO)

De WBSO subsidieert speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Dit is vooral bedoeld voor bedrijven die bezig zijn met technische vernieuwingen. De regeling vergoedt een deel van de kosten voor onderzoek en ontwikkeling.

Milieu-Investeringen (MIA/Vamil)

Als je investeert in milieuvriendelijke technologieën, kun je gebruikmaken van de MIA en Vamil. Deze regelingen bieden belastingvoordelen waardoor je een deel van je investering kunt terugkrijgen. De investeringen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden en op de Milieulijst staan.

Energiebesparing (ISDE)

Met de ISDE-subsidie kun je een deel van de kosten terugkrijgen voor investeringen in duurzame energie, zoals warmtepompen of zonneboilers. De hoogte van de subsidie varieert en is afhankelijk van het type apparaat en de energieprestaties.

Borgstelling voor MKB-bedrijven (BMKB)

Heb je moeite om een lening te krijgen omdat je te weinig onderpand hebt? De BMKB-regeling biedt een oplossing doordat de overheid garant staat voor een deel van je lening. Dit geeft kredietverstrekkers meer zekerheid.

Innovatiekrediet

Als je een innovatief product of dienst ontwikkelt, kun je een innovatiekrediet aanvragen. Dit krediet helpt bij het financieren van projecten met een hoog risico maar een groot marktpotentieel. Je kunt tot 10 miljoen euro lenen, maar het aanvraagproces is grondig en vereist veel documentatie.

Kennisvoucher voor innovatie (MIT)

Heb je een idee voor een nieuw product of dienst, maar niet de benodigde kennis? Dan kun je een kennisvoucher aanvragen. Met deze voucher kun je kennis inkopen bij een kennisinstelling om je idee verder te ontwikkelen.

Vroegefasefinanciering (VFF)

Heb je nog geen proof of concept voor je idee, maar heb je wel financiering nodig om dit te ontwikkelen? De Vroegefasefinanciering (VFF) biedt uitkomst. Deze regeling helpt je bij de eerste stappen van je innovatieve project.

Bedrijveninvesteringszones (BIZ)

Samen met andere ondernemers kun je een bedrijveninvesteringszone (BIZ) oprichten om je bedrijfsomgeving te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld een winkelstraat of bedrijventerrein zijn. Ondernemers in de BIZ betalen gezamenlijk voor verbeteringen zoals betere verlichting, groenvoorziening, en veiligheid.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven