Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Vreemde valuta in je administratie: Zo ga je ermee om

vreemde valuta berekenen

Als startende ondernemer met een Nederlands bedrijf dat zaken doet over de grens, kan het voorkomen dat je te maken krijgt met facturen in een andere valuta dan de euro. Bijvoorbeeld, als je samenwerkt met een Amerikaans bedrijf, zullen jouw facturen in dollars zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je op een correcte manier omgaat met het boekhouden van vreemde valuta.

Omgaan met facturen in vreemde valuta

Wanneer je een factuur ontvangt van een buitenlands bedrijf met bedragen in vreemde valuta, is het belangrijk om deze bedragen om te rekenen naar euro’s. Dit moet je doen omdat je jouw aangiftes in euro’s moet doen. Je gebruikt hiervoor de wisselkoers van jouw bank op de datum van de factuur. Als de betaling op dezelfde dag plaatsvindt, hoef je geen koersverschillen te berekenen.

Betaling op een ander moment

Echter, als de betaling op een ander moment plaatsvindt, kan de wisselkoers zijn veranderd, wat kan leiden tot een valutaverschil. Dit verschil moet je apart opnemen in de winst- en verliesrekening.

Factureren aan klanten in vreemde valuta

Als je een factuur moet sturen aan een klant die een andere valuta gebruikt, stel je de factuur gewoon op in euro’s. Vervolgens kun je de bedragen omrekenen naar de valuta van de klant met de huidige wisselkoers, om het juiste bedrag op de factuur te vermelden. Dit voorkomt eventuele verschillen tussen het factuurbedrag en het bedrag dat je ontvangt.

Risico’s van vreemde valuta

Het handelen in vreemde valuta brengt risico’s met zich mee, vooral vanwege de fluctuerende wisselkoersen. Deze koersschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je geld verliest, vooral bij herhaalde transacties met dezelfde goederen.

Het verlagen van risico’s

Gelukkig zijn er manieren om de risico’s van vreemde valuta te verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld termijncontracten afsluiten, waardoor je altijd hetzelfde betaalt voor goederen en diensten, ongeacht de wisselkoers. Ook zijn er valutaopties beschikbaar, zoals callopties en putopties, waarmee je koersschommelingen kunt omzeilen en je boekhouding eenvoudiger kunt beheren.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven