Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Importeren; producten met een zeecontainer invoeren, hoe werkt dat eigenlijk?

Nederlandse export en import

Dus, je staat op het punt om de wereld van importeren binnen te stappen? Geweldig! Laten we eens dieper ingaan op hoe je dat doet, vooral als het gaat om importeren met een zeecontainer. We gaan alles bespreken, van hoe het werkt tot aan de specifieke regels en kosten die ermee gemoeid zijn. In dit geval nemen we import uit China als uitgangspunt.

Verzending over zee is de go-to optie voor veel importeurs vanwege de kostenbesparingen, ondanks de langere duur van het transport. Recentelijk is er echter een alternatieve route geopend tussen China en Nederland via het noordpoolgebied, wat de verzendtijd aanzienlijk heeft verkort en de zeevrachtkosten nog voordeliger heeft gemaakt.

Hoe werkt importeren met een zeecontainer?

Wanneer je goederen importeert met een zeecontainer, ben je betrokken bij een complex proces dat begint met het vinden van de juiste leverancier in het buitenland. Dit kan via verschillende kanalen verlopen, zoals handelsbeurzen, online platforms of via persoonlijke connecties. Eenmaal gevonden, moet je de leveringsvoorwaarden en logistiek bespreken, inclusief de verantwoordelijkheid voor het laden van de goederen in de container en het regelen van het transport naar de haven.

Als de goederen klaar zijn voor verzending, worden ze verpakt en in een zeecontainer geladen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen en het gewicht van de container, evenals met eventuele vereisten voor speciale behandeling van bepaalde producten, zoals koeling voor bederfelijke goederen.

Vervolgens wordt de container verscheept naar Nederland, waar deze wordt gelost in een Nederlandse haven. Hier kun je ervoor kiezen om de goederen zelf op te halen of gebruik te maken van een logistiek partner voor verdere distributie naar jouw locatie.

Importeren gaat niet alleen over het krijgen van producten naar Nederland, maar ook over het voldoen aan wettelijke vereisten en voorschriften. Dit omvat onder meer douaneaangiften, invoerrechten en belastingen. Het is cruciaal om te weten welke regels van toepassing zijn op jouw specifieke producten en waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt bij de grens. Stel bijvoorbeeld dat je elektronische apparaten importeert. Naast de standaard douaneregels moet je mogelijk voldoen aan specifieke veiligheids- en kwaliteitsnormen, zoals CE-markeringen, om ervoor te zorgen dat jouw producten aan de lokale wetgeving voldoen.

De procedure uiteengezet

1. Import-verplichtingen

Als je zakelijke spullen uit China haalt, word je een importeur. Dit betekent dat je moet zorgen voor bepaalde dingen, zoals een EORI-nummer. Dit nummer is belangrijk voor de handel in Europa. Je moet bij de KvK zijn geregistreerd om dit te doen. Op de website van de Douane/Belastingdienst kun je meer informatie vinden over het EORI-nummer.

2. Toegestane producten

Niet alle producten zijn toegestaan in de EU/Nederland, en sommige hebben speciale certificaten nodig, zoals het CE-certificaat voor consumentenartikelen. Wees extra voorzichtig met producten zoals tabak, vuurwerk, medicijnen en planten. Controleer altijd of je leverancier de juiste documentatie heeft, vooral voor producten die een CE-certificaat nodig hebben.

3. Bereken de importheffingen

Bij het importeren van goederen moet je rekening houden met douanerechten. Dit wordt berekend op basis van de waarde van de goederen, de oorsprong en het toegepaste douanetarief. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt in je berekeningen en dat je verdienmodel nog steeds haalbaar is.

4. Plaats je order bij een leverancier/fabriek

Er zijn veel Chinese marktplaatsen waar je goederen kunt kopen. Alibaba en Made-In-China zijn populaire keuzes. Vraag altijd eerst om een paar samples om de kwaliteit te testen voordat je een grote bestelling plaatst.

5. Stel de shipping terms vast

Zodra je akkoord bent met je leverancier, zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de verzending. Vraag om een pro-forma factuur waarin alle kosten staan vermeld en zorg ervoor dat de container onder de juiste voorwaarden wordt verzonden.

6. Regel een expediteur

Een expediteur kan je helpen bij het regelen van het transport en het afhandelen van de douaneformaliteiten. Vraag offertes aan bij verschillende expediteurs en kies degene die het beste bij jouw behoeften past.

7. Track je zending en ontvang je goederen

Het kan even duren voordat je goederen aankomen in Nederland, dus houd de verzending goed in de gaten. Zodra de container in de haven aankomt, moet deze worden ingeklaard door de douane. Zorg ervoor dat je magazijn klaar is om de goederen te ontvangen en controleer ze zorgvuldig op eventuele schade.

Voordelen van verzending over zee

Verzending over zee biedt tal van voordelen. Niet alleen is het kosteneffectief, maar het is ook flexibel en biedt de mogelijkheid om vrijwel alles te verzenden. Bovendien is er met de opkomst van LCL-verzending (Less than Container Load) de mogelijkheid voor kleinere importeurs om te profiteren van zeevracht zonder een volledige container te hoeven huren.

Belangrijke zeehavens in Nederland

Nederland, met zijn strategische ligging en uitgebreide waterwegen, herbergt enkele van de belangrijkste zeehavens ter wereld. De haven van Rotterdam, als de grootste van Europa, staat centraal in de internationale handel, terwijl de havens van Amsterdam en Zeeland ook een cruciale rol spelen in het vervoer van goederen en diensten.

Kosten van verzending van China naar Nederland

Het kostplaatje van het verzenden van containers van China naar Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de herkomsthaven, de bestemmingshaven, en het type container. Gemiddelde tarieven voor zowel 20ft als 40ft containers kunnen tussen de $1150 en $4850 liggen, afhankelijk van de gekozen route en serviceprovider.

Top 10 beste verzendroutes van China naar Nederland

Exporteurs en importeurs uit China hebben verschillende opties als het gaat om het kiezen van verzendroutes naar Nederland. Populaire routes zijn onder meer van de havens van Shanghai, Shenzhen, Ningbo-Zhoushan, en Guangzhou naar de havens van Rotterdam en Amsterdam.

Hoewel verzending over zee langer duurt dan lucht- of expresverzending, varieert de verzendtijd toch enigszins afhankelijk van de gekozen route en de verkeersdrukte in de havens. Over het algemeen kan de verzendtijd van China naar Nederland via zeevracht tussen de 25 en 36 dagen liggen, terwijl luchtvracht slechts 8-10 dagen duurt en expresverzending 2-3 dagen.

Het is essentieel om een grondige kostenanalyse te maken voordat je begint met importeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en jouw winstmarges kunt behouden.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven