Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Je eigen Bed & Breakfast beginnen, daar komt wel wat bij kijken

Bed and Breakfast Hollland

Als je droomt van het runnen van een Bed & Breakfast in Nederland, zijn er een aantal belangrijke stappen en overwegingen om rekening mee te houden. Hier gaan we dieper in op de procedure, regelgeving, het aantrekken van gasten, het gebruik van bookingssites en of je het fulltime of parttime wilt doen.

Het starten van een B&B begint meestal met het maken van een goed doordacht plan. Hierin bepaal je onder andere de locatie, het type accommodatie dat je wilt aanbieden, en welke voorzieningen je wilt bieden aan je gasten. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de lokale regels en vereisten. In sommige gemeenten moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen om een B&B te mogen exploiteren.

Regels en Wetgeving

Als B&B-eigenaar dien je je te houden aan verschillende regels en wetten. Zo zijn er hygiënevoorschriften waaraan je moet voldoen, brandveiligheidsvoorschriften, en regels omtrent het aantal gasten dat je mag ontvangen. Ook dien je vaak toeristenbelasting te innen en af te dragen aan de gemeente.

Overleg met de Gemeente

Voordat je je B&B opent, moet je de regels van je gemeente kennen. Ga eerst na of je B&B past in het omgevingsplan. Als dat niet het geval is, kun je vragen om een wijziging of een omgevingsvergunning aanvragen. Check de vergunningvereisten via het Omgevingsloket.

Bouwvergunning Aanvragen

Als je gaat bouwen, verbouwen of renoveren, heb je meestal een bouwvergunning nodig van de gemeente. Voor sloopwerkzaamheden moet je een sloopmelding doen. Voor monumenten gelden andere regels. Informeer bij je gemeente.

Brandveiligheid

Voor de veiligheid van je gasten moet je pand voldoen aan brandveiligheidseisen. Bij meer dan 10 gasten heb je een vergunning nodig. Vraag deze aan bij je gemeente, samen met een gebruiksmelding minstens 4 weken voor je eerste gasten arriveren.

Melding Milieubeheer

Bij het starten van een B&B moet je voldoen aan milieuregels. Vaak volstaat een melding bij de gemeente, maar soms is een vergunning nodig. Check de regels in jouw gemeente.

Hygiëne en Voedselveiligheid

Als je eten bereidt, moet je een voedselveiligheidsplan hebben, zoals een HACCP-plan, of een hygiënecode volgen om de veiligheid van je gasten te waarborgen.

Registratie van Gasten

Houd een nachtregister bij voor de gemeente, die dit gebruikt voor de heffing van toeristenbelasting.

Legionellapreventie

Zorg voor legionellapreventie als je pand overnachtingen aanbiedt volgens het bestemmingsplan of aan meer dan 5 personen.

Drank- en Horecavergunning

Verkoop je alcohol in je B&B? Dan heb je een drank- en horecavergunning nodig van je gemeente.

Licenties voor Muziekgebruik

Als je openbaar muziek afspeelt, moet je toestemming hebben van auteursrechtenorganisaties zoals Buma/Stemra en Sena.

Kamerprijs bepalen

Het vaststellen van de juiste kamerprijs voor je Bed & Breakfast is essentieel voor een succesvolle exploitatie. Hierbij moet je rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste, de populariteit van de locatie waar je B&B zich bevindt, speelt een grote rol. Een B&B in een populaire toeristische bestemming kan een hogere prijs rechtvaardigen dan een B&B in een minder bekend gebied. Daarnaast spelen de voorzieningen en services die je aanbiedt een belangrijke rol. Kamers met extra luxe voorzieningen kunnen een hogere prijs rechtvaardigen. Ook de grootte van de kamer is van invloed op de prijs, evenals je maandelijkse kosten en wat andere B&B’s in de omgeving vragen. Het is belangrijk om een prijs te bepalen die competitief is, maar ook voldoende winstgevend om je kosten te dekken.

Daarnaast is het belangrijk om realistisch te zijn over de bezettingsgraad van je kamers gedurende het jaar. Hoewel een populaire B&B veel boekingen kan hebben, zal geen enkele B&B het hele jaar door volgeboekt zijn. Het is belangrijk om in je prijsbepaling rekening te houden met de verwachte bezettingsgraad en om een financieel plan op te stellen dat rekening houdt met periodes van lagere bezetting. Ook moet je nadenken over wat te doen als je zelf niet beschikbaar bent, bijvoorbeeld vanwege ziekte of vakantie. Het hebben van een vervanger die je kan vervangen tijdens afwezigheid kan essentieel zijn om de continuïteit van je B&B te waarborgen.

Het aantrekken van gasten

Een succesvolle B&B valt of staat met het aantrekken van gasten. Naast een aantrekkelijke accommodatie is het belangrijk om een goede online aanwezigheid te hebben. Dit betekent dat je een gebruiksvriendelijke website moet hebben waarop potentiële gasten informatie kunnen vinden en direct kunnen boeken. Daarnaast kun je gebruik maken van sociale media om je B&B te promoten en recensies te verzamelen.

Bookingssites

Bookingssites zoals Booking.com, Airbnb en Expedia zijn vaak een belangrijke bron van boekingen voor B&B’s. Het is echter belangrijk om te weten dat deze platforms commissie rekenen voor elke boeking. Het is daarom verstandig om te kijken naar alternatieven zoals je eigen website of lokale boekingssites.

Fulltime of Parttime

Of je je B&B fulltime of parttime wilt runnen, hangt af van verschillende factoren zoals je financiële situatie, je beschikbare tijd en je persoonlijke voorkeuren. Sommige eigenaren kiezen ervoor om hun B&B naast een andere baan te runnen, terwijl anderen er fulltime voor kiezen.

Het runnen van een Bed & Breakfast heeft meer invloed op je privéleven dan veel andere bedrijven, omdat je gasten in of bij je huis verblijven. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Er zijn verschillende manieren waarop je deze balans kunt creëren. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte ingang voor je gasten creëren om je eigen privéruimte te behouden. Ook kun je delen van je tuin afschermen, zodat zowel jij als je gasten hun eigen ruimte hebben.

Het runnen van een Bed & Breakfast vereist een aanzienlijke beschikbaarheid, doorgaans zo’n tien maanden per jaar, voor je gasten. Vooral als je B&B goed loopt, kan het behoorlijk druk zijn. Gedurende het hoogseizoen, dat vier tot vijf maanden kan duren, zie je vaak dagelijks nieuwe gasten arriveren en vertrekken. Het komt vaak voor dat gasten later arriveren dan gepland, waardoor je niet zomaar even weg kunt van huis.

Hoewel het belangrijk is om je gasten zo goed mogelijk van dienst te zijn, hoef je niet 24/7 beschikbaar te zijn. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en aan te geven op welke momenten je bereikbaar bent voor vragen en verzoeken. Op die manier kun je ook tijd vrijmaken voor jezelf en je gezin, bijvoorbeeld om ’s avonds rustig samen te kunnen eten zonder onderbrekingen. Het is belangrijk om deze grenzen te respecteren om een gezonde werk-privébalans te behouden.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven