Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Werk uitbesteden of liever zelf doen?

werk uitbesteden fietskoerier

Veel ondernemers worstelen met het uitbesteden van taken. Maar als je echt impact wilt maken met je bedrijf, is het moeilijk te vermijden. Blijf je alles zelf doen, of ga je uiteindelijk toch taken uitbesteden? En hoe vind je dan goed personeel en goede opdrachtnemers?

Voordat je deze stap zet, is het belangrijk om eerst een overzicht te krijgen van al je taken. Kijk vervolgens welke taken iemand anders net zo goed zou kunnen doen. Daarna kun je bekijken of je het budget hebt en wat het je oplevert. Levert het je alleen energie op? Of ben je overbelast en zou je met de tijd die je wint andere dingen kunnen doen? Zodra je weet wat je wilt uitbesteden, onderzoek dan of het je meer oplevert dan wanneer je het zelf zou doen. Is dat het geval? Investeer er dan in. Naast het uitbesteden van taken die je momenteel zelf doet, kun je ook overwegen om taken uit te besteden waar je momenteel geen tijd voor hebt.

Voorbeeld 1

Stel je voor dat Sarah een startende ondernemer is die een online coachingbedrijf voor persoonlijke ontwikkeling wil opzetten. Ze heeft gemerkt dat haar tijd voornamelijk wordt ingenomen door administratieve taken, waardoor ze niet genoeg tijd heeft om zich te concentreren op het coachen van haar klanten en het ontwikkelen van nieuwe programma’s.

Sarah besluit om haar boekhouding en administratieve taken uit te besteden, zodat ze meer tijd kan besteden aan haar core business. Ze zoekt naar een betrouwbare boekhouder en een virtuele assistent om haar te helpen bij het beheren van haar agenda, e-mails en andere administratieve taken.

Na het uitbesteden van deze taken, merkt Sarah dat ze meer tijd heeft om zich te concentreren op het coachen van haar klanten en het laten groeien van haar bedrijf. Ze voelt zich ook minder gestrest en overweldigd, omdat ze weet dat haar administratieve taken in goede handen zijn.

Door taken uit te besteden, kan Sarah haar bedrijf efficiënter runnen en haar doelen sneller bereiken. Dit stelt haar in staat om te groeien en meer waarde te leveren aan haar klanten.

Wat kun je allemaal uitbesteden?

Als startende ondernemer kijk je meestal eerst naar de meest afgebakende taken. Vaak is boekhouding het eerste wat je uitbesteedt. Dit is een algemene taak die elk bedrijf moet uitvoeren en het zijn letterlijk uren die je vrijmaakt door deze taak buiten je bedrijf te plaatsen.

Zelfs marketing kun je uitbesteden. Echter, hier maken veel ondernemers een denkfout. Ze zijn zelf niet goed in marketing of hebben er geen ervaring mee. Door het uit te besteden, verwachten ze dat iemand anders hun bedrijf succesvol maakt. Maar dat gebeurt meestal niet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet je hele marketing uit te besteden, maar alleen je advertenties, websitebouw of copywriting. Het is belangrijk om de taken die je wilt uitbesteden goed af te bakenen. Kies daarom voor iemand die gespecialiseerd is in dat specifieke aspect van je bedrijf.

Soms zie je bedrijven die beweren dat ze alles kunnen, van A tot Z. Echter, als je slechts met een paar mensen bent, kunnen ze nooit elk aspect op een hoog niveau uitvoeren. Het is beter om te kiezen voor een specialist die zich richt op het specifieke onderdeel dat jij wilt uitbesteden. Goed uitbesteed werk verdient zich altijd terug!

Tips bij uitbesteding of niet
  1. Prioriteiten stellen: Voordat je taken gaat uitbesteden, is het essentieel om je prioriteiten te stellen en te bepalen welke taken het meest waardevol zijn voor de groei van je bedrijf. Zo kun je gerichter beslissen welke taken je wilt uitbesteden.

  2. Communicatie en samenwerking: Zorg voor duidelijke communicatie met degenen aan wie je taken uitbesteedt. Een goede samenwerking is cruciaal voor succesvolle uitbesteding. Maak afspraken over deadlines, verwachtingen en eventuele wijzigingen tijdens het proces.

  3. Feedback loop: Houd een open communicatiekanaal voor feedback. Dit stelt je in staat om eventuele problemen snel op te lossen en de samenwerking te verbeteren. Het geeft ook degenen aan wie je taken uitbesteedt de mogelijkheid om te groeien en zich aan te passen aan jouw behoeften.

Voorbeeld 2

Mark was vastberaden om kosten te besparen en besloot daarom om zijn eigen vormgeving en website te maken voor zijn bedrijf ‘Snel Bezorgd’. Hij dacht dat hij door dit zelf te doen geld kon besparen en meer controle kon hebben over het proces.

Echter, al snel merkte Mark dat het maken van een professionele website meer tijd en expertise vereiste dan hij had verwacht. Hoewel hij vol enthousiasme aan de slag ging, realiseerde hij zich al snel dat zijn gebrek aan ervaring en kennis in webdesign een uitdaging vormde.

Mark worstelde met het vinden van de juiste lay-out en het kiezen van geschikte kleurenschema’s die de identiteit van zijn bedrijf goed zouden weergeven. Hij bracht vele uren door met het bekijken van online tutorials en het experimenteren met verschillende ontwerptools, maar het resultaat was niet professioneel.

De website van Snel Bezorgd zag er rommelig uit en de navigatie was verwarrend voor potentiële klanten. Hierdoor verloor Mark waardevolle kansen om nieuwe klanten aan te trekken, omdat zijn bedrijf niet de juiste eerste indruk maakte.

Uiteindelijk besefte Mark dat zijn tijd beter besteed kon worden aan het runnen van zijn fietskoerier bedrijf en het bieden van uitstekende service aan zijn klanten. Hij nam de beslissing om de vormgeving en ontwikkeling van zijn website uit te besteden aan een professionele webdesigner die ervaring had in het ontwerpen van websites voor servicegerichte bedrijven zoals het zijne.

Door samen te werken met een ervaren professional slaagde Mark erin om een website te creëren die de snelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid van Snel Bezorgd weerspiegelde. De nieuwe website was gebruiksvriendelijk, straalde professionaliteit uit en trok meer klanten aan naar zijn fietskoerier bedrijf.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven