Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Onkosten doorberekenen aan opdrachtgevers

onkosten ondernemer

Als startende ondernemer is het cruciaal om te begrijpen hoe je onkosten kunt doorberekenen aan je opdrachtgevers. Dit proces beïnvloedt niet alleen je winstgevendheid, maar ook de algehele financiële gezondheid van je bedrijf. Hieronder volgt een gids die je helpt dit proces te begrijpen en toe te passen, met praktische stappen en voorbeelden.

Identificeer relevante onkosten

Het eerste wat je moet doen is een grondige analyse maken van alle kosten die direct verband houden met het uitvoeren van een specifieke opdracht. Denk hierbij aan materiaal, gereedschap, reiskosten, en andere uitgaven die nodig zijn om de opdracht te voltooien.

Bereken je totale onkosten

Zodra je alle relevante onkosten hebt geïdentificeerd, is het tijd om ze te kwantificeren. Maak een overzicht van al je kosten en bereken het totale bedrag dat je hebt uitgegeven aan het uitvoeren van de opdracht.

Bepaal je gewenste winstmarge

Naast het doorberekenen van je directe kosten, moet je ook je gewenste winstmarge vaststellen. Dit extra bedrag dient als beloning voor je tijd en expertise. Tel je totale onkosten op bij je gewenste winstmarge. Dit bepaalt de totale prijs die je aan je opdrachtgever in rekening wilt brengen.

Communiceer duidelijk met je opdrachtgever

Transparantie is essentieel. Leg duidelijk uit welke kosten zijn opgenomen in je prijs en waarom je tot dit bedrag bent gekomen.

Praktijkvoorbeeld: Grafisch Ontwerper

Stel je voor dat je een startende grafisch ontwerper bent die een logo ontwerpt voor een kleine onderneming. Je identificeert de kosten voor ontwerpsoftware, afdrukken, en overleg met de klant. Je totale kosten bedragen €200 en je wilt een winstmarge van 30% toevoegen. Dus je berekent €200 + (30% van €200), wat neerkomt op €260.

In je offerte aan de klant leg je deze kosten uit en benadruk je de waarde van het ontwerp voor hun bedrijf.

Onkosten doorberekenen volgens belastingregels

Als je met je opdrachtgever hebt afgesproken bepaalde onkosten door te belasten, volg dan deze stappen:

  1. Boek en bewaar je zakelijke uitgaven: Behandel kosten als zakelijke uitgaven, boek ze in je administratie en bewaar bonnen voor je eigen administratie. Vraag de betaalde btw terug indien mogelijk.

  2. Bereken de kosten exclusief Btw: Zet de kosten exclusief btw op je factuur aan je opdrachtgever, als onderdeel van je omzet.

  3. Bereken de Btw over het totaal van gefactureerde bedragen: Bepaal het btw-tarief dat voor jouw dienstverlening geldt en bereken dit over het totaal van de gefactureerde bedragen.

Reiskosten en Autokosten

Voor reiskosten in het openbaar vervoer en autokosten gelden speciale regels. Volg deze regels om correct te belasten en btw terug te vragen.

Btw op eten en drinken en verzendkosten

Over eten en drinken in horecagelegenheden mag je geen btw terugvorderen. Belast deze kosten inclusief btw door aan je opdrachtgever. Verzendkosten dien je wel te belasten met btw, zoals vereist volgens de wet op de omzetbelasting.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je onkosten correct doorbelast aan je opdrachtgever en voldoe je aan relevante belastingregels.

Deel dit artikel

Stel je vraag in de community
Wil je meer weten over dit onderwerp? Stel dan direct je vraag in onze Facebook Community aan leden en adviseurs!

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven