Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Zakelijk schenken; als ondernemer iets teruggeven aan de maatschappij

zakelijk schenken

Als ondernemer wil je mogelijk een deel van je inkomsten gaan schenken aan een goed doel of culturele instelling. Wellicht doe je dit nu al als privé persoon. Je kunt als bedrijf belastingvrij schenken en zo iets teruggeven aan de maatschappij of de volgende generatie. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden en regels voor belastingvrije schenkingen in 2024.

Zakelijke schenkingen en aftrekbaarheid

Een zakelijke schenking is een gift zonder tegenprestatie vanuit je bedrijf. Niet alle giften zijn fiscaal aftrekbaar, dus het is belangrijk om te weten welke schenkingen zakelijk aftrekbaar zijn. Dit omvat schenkingen met bedrijfsbelang, zoals sponsoring van lokale sportverenigingen, en periodieke giften aan Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s).

Privé of zakelijk schenken?

Als ondernemer moet je overwegen of je privé of zakelijk wilt schenken, aangezien de fiscale regels verschillen voor giften door ondernemers en privépersonen.

Belastingvrij schenken in 2024 als privépersoon
  • Jaarlijks kun je als ondernemer tot €6.633 belastingvrij schenken aan je kinderen.
  • Voor een eenmalige schenking geldt in 2024 een belastingvrije grens van €31.813, met een mogelijk hogere vrijstelling voor dure studies tot €66.268.
  • Let op: de belastingvrije schenking voor de eigen woning, bekend als ‘de jubelton’, vervalt op 1 januari 2024.
Schenken van een familiebedrijf

Voor ondernemers die aandelen van hun bedrijf willen schenken, zijn er speciale vrijstellingen dankzij de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Dit kan aanzienlijke belastingbesparingen opleveren.

Zakelijke giften en fiscale voordelen

Door inzicht te krijgen in aftrekbare zakelijke giften, kun je niet alleen een goed doel steunen maar ook profiteren van fiscale voordelen.

Overwegingen en advies

Bij grotere schenkingen is het raadzaam om je wensen af te stemmen met een fiscaal adviseur. Een schenkingsovereenkomst, die nodig is voor belastingvrij schenken, kost gemiddeld €400. Als startende ondernemer zijn er diverse mogelijkheden om belastingvrij te schenken in 2024. Door op de hoogte te zijn van de verschillende regels en vrijstellingen, kun je niet alleen iets bijdragen aan de maatschappij maar ook profiteren van belastingvoordelen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven