Beloon je partner voor de hulp in je bedrijf

meewerkvergoeding zzp

Als startende ondernemer krijg je vaak hulp van je partner. Misschien helpt hij of zij met administratie, offertes maken, of facturen uitschrijven. Maar heb je er ooit aan gedacht om je partner hiervoor te belonen? Dat kan voordelig zijn. Als je je partner meer dan 5.000 euro per jaar betaalt voor zijn of haar hulp, kun je dat bedrag namelijk aftrekken. Je partner moet deze inkomsten wel aangeven bij de belastingaangifte als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Wat is een meewerkbeloning?

De meewerkbeloning, ook wel partnervergoeding genoemd, moet wel redelijk zijn. Het bedrag moet overeenkomen met wat je aan anderen zou betalen voor hetzelfde werk. Omdat er geen sprake is van een dienstverband, hoef je geen loonheffing in te houden. Het voordeel van de meewerkbeloning hangt af van jullie belastingschijven. Als jij in de hoogste schijf valt en je partner in de laagste, is het voordeel het grootst. Je hoeft de partnervergoeding niet echt uit te betalen, maar je moet het wel op papier zetten.

Meewerkaftrek

Betaal je je partner minder dan 5.000 euro per jaar, dan kun je dat bedrag niet aftrekken van je winst. Maar je hebt wel recht op meewerkaftrek als je partner minstens 525 uur per jaar voor je werkt, oftewel ruim tien uur per week. Als hij of zij minder dan dat werkt, vervalt dit recht.


Meer weten?
Roept dit artikel vragen op? Wil je meer weten over dit onderwerp? Wil je hier iets over zeggen?
Post dan hier een bericht in onze community op Facebook. Hier kunnen andere ondernemers reageren en krijg je advies van onze adviseurs en deskundigen.
Scroll naar boven