Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Het urencriterium bepaalt of je in aanmerking komt voor belastingvoordeel

urencriterium

Als startende ondernemer kom je al snel in aanraking met allerlei regels en voorwaarden, waaronder het urencriterium. Dit criterium bepaalt of je recht hebt op belastingvoordelen, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Het bepaald eigenlijk of je door de Belastingdienst daadwerkelijk als ondernemer wordt gezien. Zeker van belang voor diegenen die part-time ondernemen. Maar wat houdt dit precies in en hoe zorg je ervoor dat je aan deze eis voldoet?

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een belangrijke voorwaarde voor ondernemers om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen. Concreet betekent dit dat je als ondernemer minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf moet besteden. Dit omvat niet alleen directe werkzaamheden voor opdrachtgevers, maar ook bijvoorbeeld het maken van offertes, het bijhouden van administratie en het onderhouden van je zakelijke website. Ook moet je meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, zoals een baan in loondienst. Dit geldt voor zowel nieuwe als ervaren ondernemers.

Welke belastingvoordelen zijn eraan gekoppeld?

Wanneer je voldoet aan het urencriterium, heb je recht op verschillende belastingvoordelen, zoals:

  • Zelfstandigenaftrek: In 2023 bedraagt dit €5.030 en in 2024 €3.750.
  • Startersaftrek: Binnen de eerste vijf jaar na de start van je bedrijf kun je drie keer gebruikmaken van de startersaftrek, die in 2023 en 2024 €2.123 bedraagt.
  • Meewerkaftrek: Als je partner meewerkt in je bedrijf, kom je mogelijk in aanmerking voor meewerkaftrek.
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: Voor ondernemers die zich bezighouden met onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten bestaat de mogelijkheid van aftrek via de WBSO.

Hoe tel je je uren?

Alle uren die je besteedt aan je bedrijf tellen mee voor het urencriterium. Dit omvat niet alleen directe werkzaamheden voor opdrachtgevers, maar ook tijd besteed aan administratie, websiteonderhoud en klantenwerving. Zelfs de uren die je steekt in de voorbereiding van je bedrijf worden meegerekend.

Tips voor het bijhouden van je uren

Je bent vrij om je uren bij te houden op een manier die voor jou werkt, bijvoorbeeld met behulp van Excel, een app of je boekhoudsoftware. In sommige gevallen, zoals bij een winkel met vaste openingstijden, zijn je werkuren al duidelijk en hoef je geen aparte administratie bij te houden.

Belangrijke aandachtspunten

Het is essentieel om je uren en omzet in verhouding te houden, aangezien de Belastingdienst kijkt naar de ‘aannemelijkheid’ van je inspanningen. Ook wordt er rekening gehouden met situaties zoals zwangerschapsverlof of arbeidsongeschiktheid, waarbij specifieke regels gelden.

Voorwaarden en uitzonderingen

  • Zwangerschapsverlof: Als je je werk als ondernemer onderbreekt vanwege zwangerschapsverlof, tellen de niet-gewerkte uren over een periode van 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  • Parttime ondernemers: Ook als je niet het hele jaar door ondernemer bent, bijvoorbeeld omdat je halverwege het jaar bent gestart, moet je toch minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden.
  • Arbeidsongeschiktheid: Bij arbeidsongeschiktheid geldt een verlaagd urencriterium van minimaal 800 uur per kalenderjaar.

Samenwerkingsverbanden

Als je deel uitmaakt van een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of vennootschap onder firma, kunnen er specifieke regels gelden. Zo tellen je gewerkte uren mogelijk niet mee voor het urencriterium als je voornamelijk ondersteunende werkzaamheden verricht binnen een ongebruikelijk samenwerkingsverband.

Het urencriterium vormt een belangrijke factor voor het verkrijgen van belastingvoordelen als ondernemer. Door voldoende uren te besteden aan je bedrijf, kun je aanspraak maken op diverse aftrekposten en tegemoetkomingen. Zorg daarom voor een nauwkeurige administratie en blijf op de hoogte van eventuele wijzigingen in de regelgeving.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven