Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Meer starters maar ook meer stoppers in 2023

statistieken ondernemers

Het jaar 2023 markeert een omslagpunt in het ondernemerschap, met een afkoelende economie die zich vertaalt naar meer stopzettingen en faillissementen, en een bescheiden toename van het aantal nieuwe starters.

Startende Ondernemingen in 2023

In dit jaar registreerden we ruim 276.000 startende ondernemingen, slechts 2 procent meer dan het voorgaande jaar. Helaas is het aantal ondernemingen dat de activiteiten staakte aanzienlijk gestegen, met bijna 147.500, wat neerkomt op een toename van 8 procent ten opzichte van 2022.

Algemene Toename van Geregistreerde Ondernemingen

Hoewel het totale aantal geregistreerde ondernemingen op 1 januari 2024 is gestegen tot 2.522.782, wat een groei van 5 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar (2.395.231), valt op dat het aandeel zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) ook toeneemt: 66,7 procent aan het begin van 2023 en 68,1 procent een jaar later.

Inzichten van Joris Knoben

Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management, wijst op de vertraging van de groei, met name door de opvallende stijging van het aantal stopzettingen. Deze signalen duiden op een economie die afkoelt.

Toename van Faillissementen

Wat betreft faillissementen was er in 2023 een aanzienlijke toename, met ruim 3.300 gevallen, wat een stijging van 64 procent betekent ten opzichte van de ongeveer 2.000 faillissementen in 2022.

Sectoren onder de Loep

De grootste dynamiek verdient aandacht in de sectoren Gezondheidszorg, Horeca en Bouwnijverheid.

Gezondheidszorg: Een Kritische Blik

In de Gezondheidszorg was er een opvallende daling van het aantal starters (-17 procent) en tegelijkertijd de sterkste toename van het aantal stoppers (+21 procent) in vergelijking met 2022.

Horeca: Uitdagingen in Overvloed

In de Horeca blijkt opnieuw dat het geen gemakkelijke tijd is. Vergeleken met 2022 is er een toename van het aantal stoppers met 15 procent, en de sector kampt met een bovengemiddeld aantal faillissementen.

Bouwnijverheid: Een Uittocht

Ten slotte laat de Bouwnijverheid in het afgelopen jaar een uittocht zien, met geen toename van het aantal starters in vergelijking met 2022, maar wel een

aanzienlijke stijging van het aantal stoppers, namelijk 19 procent.

Analyses en Vooruitzichten

Joris Knoben wijst erop dat de bouwsector wordt belemmerd door beperkingen in nieuwbouw vanwege vergunningsproblemen en kostenstijgingen, ondanks de enorme vraag naar nieuwe huizen. Als startende ondernemers is het van belang om deze trends te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen in deze uitdagende economische omstandigheden.

Conclusie

Het ondernemerslandschap in 2023 reflecteert een duidelijke afkoeling van de economie, met opvallende verschuivingen in het aantal starters, stoppers, en faillissementen. Het is cruciaal voor startende ondernemers om alert te zijn op sector-specifieke uitdagingen en veerkrachtig te blijven in deze veranderende dynamiek.


Meer weten?
Roept dit artikel vragen op? Wil je meer weten over dit onderwerp? Wil je hier iets over zeggen?
Post dan hier een bericht in onze community op Facebook. Hier kunnen andere ondernemers reageren en krijg je advies van onze adviseurs en deskundigen.
Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven