Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Kort overzicht voor kansen en groei voor de starter

statistieken

Ben je een startende ondernemer en benieuwd naar de trends en kansen in Nederland? In dit artikel duiken we in de statistieken en nemen we de starter onder de loep. Jaarlijks starten meer dan 200.000 mensen een eigen bedrijf. Welke branche je ook kiest, hier ontdek je waar kansen liggen en waar je mogelijkheden kunt benutten.

Het ondernemerslandschap in Nederland blijft floreren, met opmerkelijke cijfers die aangeven dat het aantal startende ondernemers opnieuw een record heeft bereikt. Volgens recente gegevens blijkt dat maar liefst 226 duizend individuen in Nederland in dat jaar hun eigen onderneming zijn gestart. Deze cijfers tonen een stijging van 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin het aantal startende ondernemers op 199 duizend lag.

Branches met de Meeste Startende Ondernemers

De handel blijft de koploper als het gaat om het aantal startende ondernemers, met ruim 44 duizend nieuwe ondernemingen. Andere sectoren die opvallend hoog scoorden, waren de specialistische zakelijke diensten, met bijna 41 duizend startende ondernemers, en de bouwnijverheid, met meer dan 24 duizend nieuwe bedrijven. Deze sectoren vormden respectievelijk de grootste bedrijfstakken in Nederland.

Aan de andere kant telde de verhuur en handel van onroerend goed het minste aantal startende ondernemers, met iets meer dan 2 duizend nieuwe ondernemingen. Deze sector, hoewel klein in omvang, kende bijna 39 duizend bedrijven. Het is belangrijk op te merken dat de bedrijfstakken waterbedrijven en afvalbeheer, delfstoffenwinning, energievoorziening en openbaar bestuur en overheidsdiensten niet zijn meegenomen, aangezien deze sectoren slechts een minimaal aantal startende ondernemers hadden.

Genderverdeling onder Startende Ondernemers

De verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke startende ondernemers vertoont al jaren een consistent patroon. In de laatste cijfers was ongeveer 62 procent van alle startende ondernemers een man, terwijl 38 procent een vrouw was. Het totale aantal bedroeg meer dan 140 duizend mannelijke ondernemers en ruim 86 duizend vrouwelijke ondernemers.

De verhouding tussen mannen en vrouwen varieert per bedrijfstak. Bijvoorbeeld, vrijwel alle startende ondernemers in de bouwnijverheid zijn mannen, terwijl in de bedrijfstakken zoals overige dienstverlening (80 procent) en gezondheids- en welzijnszorg (73 procent) juist een meerderheid vrouwelijk is. In de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie is de verdeling tussen mannen en vrouwen het meest evenredig, met 53 procent mannen en 47 procent vrouwen.

Leeftijdsprofiel van Startende Ondernemers

Een opvallende trend is dat het merendeel van de startende ondernemers jonger is dan 45 jaar, waarbij maar liefst 76 procent van hen in deze leeftijdscategorie valt. Het hoogste percentage, namelijk 40 procent van het totale aantal startende ondernemers, behoort tot de leeftijdscategorie van 0 tot 30 jaar, gevolgd door de categorie van 30 tot 45 jaar. Slechts 2 procent van de ondernemers in 2021 was ouder dan 65 jaar, wat betekent dat meer dan 5 duizend ondernemers boven de 65 jaar een eigen onderneming zijn gestart. Deze verdeling naar leeftijd blijft al jaren stabiel.

Sociaaleconomische Positie na 1 tot 5 jaar

De CBS-gegevens laten zien dat startende zelfstandigen na 1 jaar een totaal van 6,6 duizend personen telden in de bedrijfstak ‘Nijverheid (geen bouw) en energie’. Dit aantal groeide over de jaren en bereikte na 5 jaar 28,3 duizend personen. Dit geeft aan dat de nijverheids- en energiebranche groeikansen biedt voor ondernemers.

Branches met Groeipotentieel

Bij het overwegen van jouw ondernemersavontuur is het interessant om te kijken naar branches met groeipotentieel. De CBS-gegevens tonen significante aantallen startende zelfstandigen in sectoren zoals ‘Handel, vervoer en horeca’ (39,0 duizend na 1 jaar, groeiend tot 111,4 duizend na 5 jaar) en ‘CommerciĆ«le dienstverlening’ (van 111,4 duizend na 1 jaar tot 111,4 duizend na 5 jaar).

Sterke Start in Zakelijke Dienstverlening

Zakelijke dienstverlening is een sector waarin veel startende zelfstandigen succes ervaren. Met 53,1 duizend zelfstandigen na 1 jaar en een groei tot 53,1 duizend na 5 jaar, toont deze sector stabiliteit en kansen voor ondernemers.

Bron gegevens: CBS

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven