Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

venture capital

Venture capital voor je start-up of doorstart

Venture capital, ook wel durfkapitaal genoemd, wordt ingezet om ondernemingen te financieren die hoge risico’s lopen. Deze financieringsvorm wordt vaak toegepast bij startende ondernemingen. Durfkapitaal wordt verstrekt door durfkapitaalverstrekkers, ook wel ‘venture capitalists’ genoemd, die gespecialiseerd zijn in het investeren in bedrijven. Naast durfkapitaalverstrekkers kunnen ook banken en private investeerders optreden als durfkapitalisten. Deze vorm van financiering is met name gericht op bedrijven met een onvoorspelbare toekomst, waaronder veelbelovende start-ups waarvan wordt verwacht dat ze aanzienlijk zullen groeien en een grotere marktwaarde zullen verkrijgen. Het rendement voor de venture capitalist, ook wel ‘business angel’ genoemd, komt voort uit het aandeel in de winst of het aandeel in het bedrijf dat contractueel wordt vastgelegd. Dit aandeel is vaak substantieel, aangezien de venture capitalist het financiële risico draagt.

Venture capitalists kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: formele en informele geldschieters.

  1. Formele Venture Capitalists: Formele venture capitalists zijn bedrijven die zijn gespecialiseerd in het verstrekken van risicodragend kapitaal. Deze categorie omvat zowel landelijk opererende investeringsmaatschappijen als regionale participatiemaatschappijen en enkele beursgenoteerde beleggingsinstellingen.

  2. Informele Venture Capitalists (Business Angels): Informele venture capitalists, ook wel ‘business angels’ genoemd, zijn doorgaans vermogende particulieren die op individuele basis investeren in bedrijven. Er bestaan netwerken en verenigingen van business angels, voornamelijk gericht op (pre)starters en ondernemers in een vroege groeifase van hun bedrijf. Een investering door een business angel kan zowel in de vorm van een lening als aandelen zijn en varieert meestal tussen de 50.000 en 250.000 euro. Naast financiële middelen brengt een business angel ook kennis, ervaring en zijn persoonlijke netwerk in.

Venture Capital Netwerken: Het contact leggen met een investeerder kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals deelname aan ondernemerswedstrijden of via bestaande netwerken. Voorafgaand aan een ontmoeting met een potentiële investeerder is het essentieel om een overtuigende pitch voor te bereiden en de cijfers en begrotingen goed paraat te hebben.


🔍 Voor verdere discussie, advies en ervaringsuitwisseling over venture capital met mede-ondernemers, bezoek onze Facebook-groep voor Startende Ondernemers: Startende Ondernemers Facebook-groep. Hier kun je vragen stellen aan adviseurs en expert-leden! 🌟

Scroll naar boven