Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen

Cruciale Overwegingen

Of je nu een familiebedrijf overweegt of een bedrijf dat geen familieachtergrond heeft, bij bedrijfsovername komen veel zaken aan de orde. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Overname van een familiebedrijf

Veel starters zien het overnemen van een familiebedrijf als een gouden kans. Hoewel dit vaak terecht is vanwege de lange geschiedenis en naamsbekendheid, kan het ook tegenvallen. De betrokkenheid van de familie bij de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door lopende betalingen, kan een belemmering vormen. Emotionele waarde voor de familie kan invloed hebben op de winstgevendheid.

Prijs van overname

Bij bedrijfsovername is de prijs een cruciaal aspect. Er zijn twee categorieën bedrijven te koop: goedlopende ondernemingen waarvoor een ‘commerciële’ prijs wordt gevraagd, en slecht lopende bedrijven die nieuw leven moeten worden ingeblazen en waarvoor een lagere prijs geldt. Bereid je goed voor op het eerste gesprek met de huidige eigenaar door de gegevens uit het handelsregister en online informatie te bekijken.

Vertrouwelijkheid en advisering

Gezien de vertrouwelijke aard van informatie bij bedrijfsovername is het gebruikelijk om een geheimhoudingsverklaring op te stellen. Dit contract verplicht beide partijen om bepaalde kennis niet met anderen te delen. Het is sterk aan te raden een gespecialiseerde adviseur in te schakelen, vooral voor het bespreken van zaken als goodwill.

Voordelen van bedrijfsovername

Bij bedrijfsovername is de slagingskans aanzienlijk hoger dan bij een reguliere start (96% vergeleken met 50%). Dit maakt overname aantrekkelijk en wijst op de potentie om een bestaand bedrijf succesvol voort te zetten.


Voor meer inzichten in ondernemerschap, bedrijfsovername en om ervaringen te delen met mede-ondernemers en adviseurs, bekijk onze Facebook-groep voor Startende Ondernemers.

Scroll naar boven