Deze week belichten we opnieuw een ondernemer binnen een stichting; Mark Adema uit Voorst (GLD). Met de Stichting de Besorhoeve biedt hij met zijn team (jong)volwassenen rust, herstel en begeleiding naar zelfstandig wonen – met oprechte aandacht voor de mens.
Leestijd: 5 minuten

In een voormalige boerderij in het rustige Voorst werken Mark Adema en zijn vrouw dagelijks aan een bijzonder doel: mensen met een hulpvraag weer laten bloeien in een veilige, liefdevolle omgeving. Via stichting de Besorhoeve bieden zij begeleiding aan (jong)volwassenen die niet meer thuis kunnen wonen, maar ook (nog) niet zelfstandig. De Besorhoeve biedt meer dan woonruimte; het is een plek voor persoonlijke groei, herstel en menselijkheid – in een systeem dat daar lang niet altijd ruimte voor biedt.
Nog vragen?
Als ondernemer komt er veel op je af. Fijn om te weten dat vandaag deze adviseurs voor je klaar staan. Even vrijblijvend contact opnemen helpt je direct verder!
Van de IT naar zorgondernemerschap
Mark Adema had ooit een hele andere loopbaan: hij werkte in loondienst bij IT bedrijf IBM, tot zijn functie verhuisde naar Hongarije. Hij kreeg een ontslagregeling mee, maar in plaats van elders een vergelijkbare functie te zoeken, volgde hij zijn hart. Samen met zijn vrouw werkte hij hun ideeën voor een kleinschalige woonzorgplek uit. Ze lieten zich begeleiden door een ondernemerscoach, bezochten bestaande initiatieven, spraken met gemeenten en ontvingen hulp van collega-zorgondernemers. Dankzij giften, fondsen en een banklening kon de Besorhoeve worden gestart.
De mens staat centraal
Wat de Besorhoeve uniek maakt, is de visie op zorg. “Wij geloven dat ieder mens waardevol en uniek is,” zegt Mark. De stichting richt zich op jongvolwassenen die begeleiding nodig hebben bij het wonen, mensen die tijdelijk rust zoeken, en op begeleiding aan huis. Die zorg is mensgericht, niet systeemgericht. En daar wringt het weleens. “Het systeemdenken in de Nederlandse zorg beperkt ons vaak, omdat wij maatwerk willen leveren en dat botst met standaardprocedures.” Toch houden ze vast aan hun koers. En die aanpak wordt gewaardeerd: “Zorgvragers én medewerkers zeggen regelmatig dat we écht anders zijn dan andere zorginstellingen.”
De Besorhoeve is een hechte gemeenschap waar bewoners en medewerkers zich veilig voelen. Eén keer per jaar organiseert Mark een uitje voor de hele groep. “We zijn dan echt samen, als één familie. Die verbondenheid is zo belangrijk.” In juni 2024 gingen ze bijvoorbeeld samen naar de Posbank, een dag die bij iedereen in het geheugen gegrift staat.
Werkzaamheden en dagindeling
Hoewel Mark formeel geen ondernemer maar directeur bestuurder en beheerder binnen de stichting is, ziet hij het runnen van een stichting wél als ondernemerschap. “Ik woon op werk zo’n 36 uur per week voor de stichting. Samen met zorgcoördinator Esther verdeelt Mark de verantwoordelijkheden; zij richt zich op de zorginhoud, terwijl Mark alles rondom de organisatie regelt.
Het werk is veelzijdig: contacten onderhouden, boekhoud- en accountantzaken, verzekeringszaken, brandmeldinstallatie onderhoud, PC onderhoud, gesprekken met zorgvragers en sollicitanten, mails beantwoorden, onderhoud website, gesprekken met onze bewoners en medewerkers om te zien hoe het met iedereen gaat, vergaderingen met onze Raad van Toezicht, onderhoud van en rond het pand, plannen van werkoverleggen, intervisies en teamevents, enz enz.
Marketing- en communicatieplan
Klanten weten de Besorhoeve vooral te vinden via het netwerk, internet en een paar keer per jaar via nieuwsbrieven. Ook wordt gewerkt met een marketing- en communicatieplan, en zijn er berichten te vinden op Facebook, LinkedIn en de eigen website. Zo blijft de stichting zichtbaar voor wie een veilige plek zoekt om tot rust te komen.
Inmiddels is de Besorhoeve HKZ-gecertificeerd, een kwaliteitskeurmerk voor kleinschalige zorgorganisaties. “We hebben het in één keer gehaald, dankzij onze grondige voorbereiding.”
Administratieve verplichtingen
Hoewel het ondernemen Mark veel voldoening geeft, ervaart hij ook duidelijke uitdagingen. De hoeveelheid regelgeving en administratieve verplichtingen neemt meer tijd in beslag dan hij zou willen; liever is hij aanwezig tussen de bewoners en collega’s. Het systeemgerichte denken dat hij in de zorg ervaart, botst soms met de mensgerichte benadering die de Besorhoeve juist zo belangrijk vindt.
Toch blijft de waardering van zorgvragers en hun omgeving een krachtige motivatie. De persoonlijke aanpak, ruimte voor kwetsbaarheid en oprechte betrokkenheid maken volgens velen het verschil. Dat merkt Mark ook terug in de positieve reacties en warme aanbevelingen die hij ontvangt.
Mark hoopt over vijf jaar met pensioen te gaan, maar een duidelijk overdrachtsplan is in de maak. “We zijn bezig met het nadenken over de toekomst van de Besorhoeve. Voor onszelf én voor de stichting. Dat doen we in overleg met ons team en de Raad van Toezicht.”
Tips voor starters
Voor andere (zorg)ondernemers heeft Mark een aantal waardevolle adviezen:
- Doe niets alleen. “Wij hebben veel gehad aan deskundige vrijwilligers, collega-ondernemers en een ondernemerscoach.”
- Werk aan een stevig fundament. “Een goed ondernemingsplan en een meerjarenbegroting geven richting én houvast.”
- Denk mensgericht, niet systeemgericht. “Laat je niet afschrikken door regels, maar blijf trouw aan je visie.”
Stichting de Besorhoeve is een toonbeeld van wat er mogelijk is als je zorg én ondernemerschap combineert met visie, toewijding en geloof in de ander.

Contactgegevens
📍 Dillestraat 1, 7383 XT Voorst
📞 06-22574528
✉️ info@besorhoeve.nl
🌐 www.besorhoeve.nl
Ook met je bedrijf op de website?
Wil je ook met jouw verhaal in de rubriek ‘Het bedrijf van…’ staan? Meld je aan via deze link.
Gerelateerde berichten- Anton Verver is ambitieus ondernemer binnen Stichting WaWijWo
- Zo benut je de rustige zomerperiode slim als ondernemer
- Albert de Vries verzorgt strategische teksten met zijn bedrijf ROI Copy
- Heerenlanden Events: Froukje Bogaard organiseert fairs op unieke locaties
- Je eigen Repair Café als onderneming starten; dat kan óók!
- Groen en gezellig, de creatieve webshop van Dieta Heij
- Grote innovatieplannen in de maakindustrie? De MIT R&D-subsidie opent deuren
- Michel van Rijsewijk brengt Ayurakoffie naar Nederland
- Jouw Digitale Thuis, het bedrijf van Laura Joe – de Bruine
- Jessica Heidekamp uit Zutphen maakt herinneringssieraden
Terug naar start
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!