De impact van de NIS2-richtlijn
De Europese NIS2-richtlijn, die naar verwachting in 2024 in Nederland zal worden opgenomen, legt nieuwe verplichtingen op aan bedrijven om hun digitale veiligheid te waarborgen.
Dit geldt nu voor een breed scala aan sectoren, van de voedselproductie en chemische industrie tot gezondheidszorg en transport. Bedrijven zullen actief cyberbeveiligingsmaatregelen moeten nemen en moeten voldoen aan nieuwe meldingsverplichtingen bij ernstige cyberincidenten. Niet-naleving kan leiden tot aanzienlijke boetes.
De richtlijn is bedoeld om de toeleveringsketen te beschermen, omdat kleinere bedrijven vaak de toegangspoort vormen voor cyberaanvallen op grotere ondernemingen. De NIS2 legt de nadruk op proactieve controles en kan in Nederland worden gehandhaafd via het platform Samen Digitaal Veilig, dat ondersteuning biedt aan ondernemers met webinars, veiligheidschecks en monitoring via een centraal dashboard
Bedrijfsopvolgingsregeling onder de loep: veranderingen per 2025
Daarnaast is er nieuwe wetgeving rond de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) gepland per januari 2025, met als doel om de regeling eenvoudiger en beter afgestemd te maken op kleinere bedrijven. Belangrijke aanpassingen zijn onder meer een aanpassing van de vrijstellingsomvang en een afschaffing van de doelmatigheidsmarge, waardoor ondernemers met familiebedrijven nu mogelijk hun opvolging anders moeten gaan plannen
Voor een succesvolle voorbereiding is het raadzaam voor ondernemers om deze veranderingen in overweging te nemen bij hun bedrijfsstrategieën.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!