Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Gelderland vormt bedrijventerreinen om tot werklandschappen

Groen bedrijventerrein

Provincie Gelderland zet zich in voor de toekomst van bedrijventerreinen door deel te nemen aan het nationale programma ‘Werklandschappen van de Toekomst’. Dit initiatief, geleid door IVN Natuureducatie, streeft ernaar om bedrijventerreinen om te vormen tot werklandschappen. Hier is er meer ruimte voor natuur en wordt een gezonde werkomgeving bevorderd.

Natuur op bedrijventerreinen

In Nederland bestaat slechts één procent van de bedrijventerreinen uit natuur. Gelderland, met zijn 500 bedrijventerreinen, speelt een grote rol in de transformatie naar duurzamere werkplekken. Bijna een derde van de inwoners van Gelderland verdient een aanzienlijk deel van hun inkomen op deze terreinen. Het is dan ook cruciaal om deze gebieden aantrekkelijker en duurzamer te maken.

Economisch en milieuvriendelijk

Ondernemers zorgen voor banen en inkomsten. Hiervoor is ruimte nodig om te ondernemen, wat vaak leidt tot versteende omgevingen. Gelderland investeert in plannen om deze terreinen te verbeteren en biedt subsidies voor duurzame ontwikkelingen. Met een speciale subsidieregeling ondersteunt de provincie de ontwikkeling van toekomstbestendige bedrijventerreinen. Dit helpt om plannen te maken en om maatregelen daadwerkelijk uit te voeren.

Voordelen van het programma

Het programma ‘Werklandschappen van de Toekomst’ heeft meerdere doelen. Het richt zich op gebieden die beter bestand zijn tegen wateroverlast, droogte en hitte. Daarnaast bevordert het programma biodiversiteit en verbetert het de gezondheid en het werkplezier van werknemers. Provincies zoals Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant nemen al deel aan dit programma.

In Arnhem, op het industriepark Kleefse Waard, is gestart met de samenwerking in Gelderland. Deze samenwerking zorgt voor het uitwisselen van praktijkervaringen en helpt bij het vergroenen van bedrijventerreinen. Dit is een aanvulling op de bestaande inspanningen om de economische ruimte in Gelderland te verbeteren.

Duurzaamheid en innovatie

Naast vergroening zijn ook circulariteit, energiebeschikbaarheid en efficiënt ruimtegebruik belangrijke onderdelen van de plannen van Gelderland. Het nieuwe Gelders programma Economie richt zich op het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen. Meer groen betekent gezondere en productievere werknemers, wat resulteert in een win-winsituatie voor iedereen.

Gelderland roept bedrijven op om zich aan te melden als Living Lab of Ambassadeursterrein. Met de kennis van ‘Werklandschappen van de Toekomst’ kunnen deze terreinen uitgroeien tot voorbeeldgebieden waar mens, natuur, klimaat en bedrijfsleven samenwerken.

Met deze stappen werkt Gelderland aan een beter vestigingsklimaat voor bedrijven en een duurzamere toekomst voor haar inwoners. De provincie laat zien dat slimme oplossingen hand in hand kunnen gaan met een sterke economie en een gezond milieu.

Beeld: StartendeOndernemers.nl, niet gerelateerd aan project.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven