Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Als minderjarige een bedrijf starten, mag dat?

junior ondernemer

Kinderen tonen steeds vaker interesse in het starten van een eigen bedrijf. Wil je als jongere een eigen bedrijf beginnen of je kinderen hierin ondersteunen? Dan is het belangrijk om te weten welke regels er gelden.

Mag je als kind een bedrijf starten?

Ja, kinderen kunnen een eigen onderneming starten. Er is geen minimumleeftijd voor het oprichten van een bedrijf. Wel moeten minderjarigen voor bepaalde handelingen toestemming hebben van hun wettelijke vertegenwoordigers, zoals hun ouders of voogden. Dit geldt bijvoorbeeld voor het afsluiten van contracten, het inschrijven bij de KVK en het doen van zakelijke aankopen. Ouders zijn aansprakelijk voor deze handelingen en kunnen ze terugdraaien als ze het er niet mee eens zijn.

Forse groei aantal minderjarig eondernemers

Het ondernemerschap onder jongeren zit flink in de lift. In Nederland zijn er meer dan 130 duizend jongeren met een eigen bedrijf. Dit aantal maakt deel uit van de ruim 2,2 miljoen bedrijven die bij de Kamer van Koophandel (KVK) staan ingeschreven.

Specifiek voor de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar is het aantal jonge ondernemers gestegen, waarvan bijna de helft actief is op het internet en een derde zich bezighoudt met het creëren van content. Er is sprake van een spectaculaire toename van ruim 400% ten opzichte van begin 2013.

Handlichting voor 16- en 17-jarigen

Als je 16 of 17 jaar bent, kun je handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Hiermee word je gedeeltelijk handelingsbekwaam en kun je zonder toestemming van je ouders bepaalde contracten ondertekenen en een bankrekening openen. Let op: handlichting heeft beperkingen. Zo mag je geen grond of bedrijfspand kopen, geen hypotheek afsluiten en niet handelen in aandelen.

Belang van voorbereiding

Het is essentieel om je goed voor te bereiden voordat je een bedrijf start. Bespreek je plannen thuis en zorg ervoor dat je ouders of voogden je ondersteunen. Schrijf je ideeën op en verdiep je in wat er allemaal komt kijken bij het starten van een onderneming. Vaak kun je een bedrijf beginnen zonder veel startkapitaal.

School en ondernemen

Jongeren tussen de 16 en 18 jaar moeten voldoen aan de kwalificatieplicht. Dit betekent dat je geen fulltime bedrijf mag runnen en volledig dagonderwijs moet volgen. Sommige opleidingen bieden speciale regelingen voor jonge ondernemers. Informeer hiernaar bij je school.

Mode

Steeds meer kinderen tussen de 10 en 14 jaar starten hun eigen mode-onderneming, blijkt uit cijfers van de KVK. Dit jaar hebben drie keer zoveel tieners zich ingeschreven bij de KVK vergeleken met vijf jaar geleden. De meeste jonge ondernemers beginnen hun onderneming online, waarbij de verkoop van kleding en andere mode-artikelen het populairst is. Deze stijging is waarschijnlijk te danken aan de aandacht voor zelfstandig ondernemerschap in het onderwijs en de toegenomen digitale vaardigheden van kinderen. Lagere drempels voor online activiteiten zoals vloggen en bloggen spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Inschrijven bij de KVK

Met toestemming van je ouders of voogden, of met handlichting, kun je je inschrijven bij de KVK. Zij zorgen ook voor de aanmelding bij de Belastingdienst. Het is echter niet altijd verplicht om je onderneming in te schrijven bij de KVK. Overleg dit met je ouders en zoek uit wat het beste is voor jouw situatie.

Rechtsvorm kiezen

Voor jonge ondernemers zijn een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) de meest voor de hand liggende rechtsvormen. Deze zijn eenvoudig op te zetten en vereisen geen notaris. Let wel, bij deze rechtsvormen ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf.

Belastingen en Kinderbijslag

Als je winst maakt, ziet de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je betaalt belasting in Box 1 en kunt mogelijk gebruikmaken van kortingen zoals de ondernemersaftrek. Kosten voor handlichting mag je in het eerste jaar ook aftrekken. Daarnaast ontvang je een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Let op: je aangifte kan invloed hebben op de belastingaangifte van je ouders. Zij betalen belasting over jouw vermogen in Box 3. Als je jonger bent dan 16, heeft je bedrijf geen gevolgen voor de kinderbijslag die je ouders ontvangen. Voor kinderen ouder dan 16 geldt een maximumbedrag aan winst. Als je meer verdient, kan de kinderbijslag worden gekort of stopgezet. Dit bedrag verandert jaarlijks.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven