Driekwart van de ouders met een eigen bedrijf vindt dat ondernemerschap een positieve invloed heeft op hun band met hun kinderen. Dit komt voornamelijk doordat je als zzp’er je tijd flexibeler kunt indelen. Zo kun je belangrijke momenten in het leven van je kinderen vaker meemaken.
Dit blijkt uit onderzoek van Knab, dat overigens al in enige tijd geleden gehouden werd. In het kader van vaderdag was er onlangs weer extra aandacht voor. Een leuk onderzoek met een uitslag die we graag nog even met je delen.
Flexibiliteit in werktijden
De meeste zzp’ers ervaren dat ze door hun flexibele werktijden meer betrokken kunnen zijn bij hun kinderen. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer je werkt, waardoor je kinderen vaker kunt ophalen van school of bij andere activiteiten kunt zijn. Een vader met kinderen van 8 en 5 jaar vertelt: “In loondienst had ik geen enkele mogelijkheid om bij de kleine momenten aanwezig te zijn. Nu haal en breng ik de kinderen meerdere malen per week naar school en ben ik in de middagen aanwezig. Deze vrijheid geef ik nooit meer op!”
Ondernemersmentaliteit
Naast de flexibele werktijden, zijn veel vaders trots op het feit dat ze hun ondernemersmentaliteit kunnen overdragen aan hun kinderen. Dit geeft hun kinderen waardevolle lessen en vaardigheden voor de toekomst. Een vader met twee volwassen kinderen zegt hierover: “Opgroeien met ondernemende ouders heeft mijn kinderen ervaring gegeven die ze hun hele leven zullen gebruiken. Hoe krijg ik dingen voor elkaar? Hoe gaan we om met tegenvallers? Ze zien in de praktijk dat je veel kunt bereiken als je ergens je schouders onder zet.”
Financiële voor- en nadelen
Hoewel de flexibiliteit en de mogelijkheid om een ondernemersmentaliteit over te dragen positief worden ervaren, zijn er ook enkele nadelen. Zo is het Nederlandse kinderopvangsysteem niet afgestemd op de flexibiliteit die je als ondernemer nodig hebt. Kinderopvang moet vaak lang van tevoren worden geregeld en de openingstijden zijn afgestemd op kantoortijden. Dit kan het lastig maken om geschikte opvang te vinden als je onregelmatige werktijden hebt.
Daarnaast hebben ondernemende vaders geen recht op betaalde verlofregelingen, in tegenstelling tot vaders in loondienst en vrouwelijke ondernemers. zzp’ers vinden dit vaak onterecht. Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de ondernemende vaders vindt dat de regering dit zou moeten regelen. Een deel van de zzp’ers ziet het echter als hun eigen verantwoordelijkheid om dit soort zaken goed te regelen zonder hulp van de overheid.
De balans tussen werk en gezin
Niet alle zzp’ers ervaren een positieve invloed van hun ondernemerschap op hun gezinsleven. Twee op de tien ondernemers geven aan dat ze moeite hebben met het vinden van een goede werk-privébalans. Ze zijn vaak non-stop met hun bedrijf bezig, ook ’s avonds en in het weekend. Dit kan leiden tot stress en een negatieve invloed op de relatie met hun kinderen en partner.
Invloed op gezinsplanning
Het ondernemerschap kan ook invloed hebben op de gezinsplanning. Twaalf procent van de mannelijke ondernemers heeft aangegeven hun kinderwens te hebben uitgesteld om eerst hun bedrijf op te bouwen. Dit wordt vaak gezien als noodzakelijk om een stabiele basis te creëren voor zowel het bedrijf als het toekomstige gezin.
Word ook lid van de community!
Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!
De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.
Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!