Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Geef je mening over het wetsvoorstel verplichte AOV, dat kan tot 23 juli

AOV geef je mening

Op dinsdag 11 juni heeft de demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) online gezet voor publieke consultatie.

Dit betekent dat je nu jouw mening kunt geven over dit wetsvoorstel. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen is een belangrijke stap om zzp’ers te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Wat houdt de verplichte AOV in?

De verplichte AOV zal maximaal 195 euro per maand kosten. In ruil daarvoor krijg je een uitkering van 70 procent van je winst vóórdat je arbeidsongeschikt werd, tot maximaal het minimumloon. Deze uitkering loopt door tot je de AOW-leeftijd bereikt. Dit biedt een belangrijke zekerheid voor zelfstandigen die anders mogelijk zonder inkomen komen te zitten bij ziekte of een ongeval.

Er is ook een opt-out optie in de wet opgenomen. Dit betekent dat je ervoor kunt kiezen om je privé te verzekeren, zolang die verzekering voldoet aan een aantal minimumvoorwaarden. Hierdoor heb je de vrijheid om een verzekering te kiezen die het beste bij jouw persoonlijke en financiële situatie past.

De verplichte AOV is vooral bedoeld om kwetsbare zelfstandigen beter te beschermen. Het biedt een vangnet en zorgt ervoor dat je niet zonder inkomen komt te zitten als je niet kunt werken door ziekte of een ongeval. Dit verkleint ook de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen, en zorgt voor meer gelijkheid onder zelfstandigen zelf.

Reageer ook op het wetsvoorstel

Je kunt tot en met 23 juli 2024 reageren op het wetsvoorstel. Alle ingediende reacties worden geanalyseerd en waar nodig wordt het wetsvoorstel aangepast. Daarna gaat het voorstel naar de Raad van State en vervolgens naar de Tweede Kamer voor verdere behandeling. Het is belangrijk dat jouw stem als startende ondernemer wordt gehoord. Je kunt je mening geven over het wetsvoorstel via de website van de overheid. Dit is een kans om invloed uit te oefenen op een wet die direct impact kan hebben op jouw toekomst als zelfstandige.

Peiling huidige reacties

Verschillende zzp’ers hebben hun zorgen en meningen gedeeld over het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Eén van de reacties pleit ervoor dat de maandelijkse premie beter betaalbaar wordt gemaakt. De huidige voorgestelde premie, in combinatie met een eigen risico, zou voor veel zelfstandigen moeilijk op te brengen zijn. Een suggestie is om het eigen risico te verlengen naar twee jaar, aangezien de meeste mensen binnen deze periode herstellen en weer aan het werk gaan. Een andere reactie stelt dat zzp’ers zelf moeten kunnen beslissen of ze zich willen verzekeren, vooral als ze bijvoorbeeld al een vaste baan naast hun zzp-werk hebben.

Sommige zelfstandigen uiten hun frustratie over de voortdurende regeldruk. Ze werken hard voor hun inkomen en voelen dat de verplichte verzekering een extra financiële last is onder het mom van bescherming en gelijkheid. Ze vinden dat zelfstandigen zelf moeten kunnen beslissen over hun leven en financiën, zonder opgelegde verplichtingen. Een andere respondent benadrukt dat de wet niet zou moeten gelden voor mensen met een laag inkomen of neveninkomsten, omdat de premie voor hen onbetaalbaar zou zijn. Ze verdienen soms niet eens genoeg om de premie te kunnen betalen.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven