Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

25 schaapscheerders in Nederland. Ook scheerder worden?

schaapscheerder

In Nederland zijn er 25 professionele schaapscheerders geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is een stijging van 25% ten opzichte van vijf jaar geleden, toen er 20 geregistreerde scheerders waren.

Naast deze professionals zijn er nog enkele honderden mensen die schapen scheren als hobby of als bijverdienste. Deze hobbyisten scheren tussen de 10 en 1.000 schapen per jaar. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK).

Voor een zelfstandige liggen er kansen als schaapscheerder maar ook als herder. Daarbij is de productie en verwerking van wol een lucratieve bezigheid.

Het werk van een schaapscheerder

Schaapscheren is zwaar werk, zowel fysiek als mentaal. Het vereist techniek en uithoudingsvermogen. Een schaap weegt gemiddeld rond de 70 kilo en het scheren zelf kan behoorlijk belastend zijn voor de rug en spieren. Johannes Kloosterman, een ervaren schaapscheerder, verzorgt jaarlijks 30.000 schapen voor ongeveer 400 boeren en schaapherders. Hij benadrukt het belang van een goede techniek om het werk lichter te maken en vertelt dat het beroep veel voldoening geeft ondanks de fysieke uitdagingen.

Schaapscheerder worden

Er zijn geen landelijke erkende opleidingen specifiek voor het beroep van schaapscheerder, maar er zijn wel veel korte cursussen beschikbaar. Deze cursussen leren je de basisprincipes en technieken van het scheren van schapen. Vaak wordt het scheren van schapen opgenomen in bredere landbouw- of dierverzorgingsopleidingen.

Als schaapscheerder werk je meestal als ondernemer en kun je voor verschillende opdrachtgevers werken. Soms kan een schaapscheerder ook schaapherder zijn, omdat niet alle schapenhouders het scheren uitbesteden. Het inkomen van een schaapscheerder varieert sterk en is afhankelijk van het aantal opdrachten en het aantal schapen dat wordt geschoren. Meestal wordt een vaste vergoeding per geschoren schaap gevraagd, wat betekent dat je verdiensten kunnen fluctueren afhankelijk van de seizoensgebonden vraag naar je diensten.

Kampioenschappen en technieken

Schaapscheren is niet alleen een vak, maar ook een sport. Er zijn nationale en internationale kampioenschappen waarbij niet alleen snelheid telt, maar ook de kwaliteit van het scheren. Een goede scheerder zorgt voor een lange vezel zonder dubbel te scheren en hanteert een diervriendelijke techniek. Kloosterman, viervoudig Nederlands kampioen, adviseert om rustig te blijven tijdens het scheren en beveelt cursussen van British Wool aan voor iedereen die de kneepjes van het vak wil leren.

Naast ervaren professionals is er ook ruimte voor jong talent in de schaapscheerwereld. Martin van Veelen, een 18-jarige scholier, deed mee aan de klasse gevorderden machinaal op de Dag van het Schaap en eindigde op een vierde plek. Hij ontdekte zijn passie voor het scheren via een vriend en wil na zijn middelbare school een opleiding in dier- en veehouderij volgen om professioneel schaapscheerder te worden.

De herder en zijn schapen

Niet alle herders scheren hun schapen zelf. Jan Crets, een herder op de Utrechtse Heuvelrug, laat het werk over aan professionele scheerders. Hij doet het zelf alleen in noodsituaties, bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen van een schaap. Crets benadrukt het belang van goed gereedschap, omdat de vacht van schapen vaak vervuild is met takjes en zand, wat de messen snel bot maakt.

Schaapherder worden

Wil je schaapherder worden, dan volg je een mbo 3-opleiding die twee tot drie jaar duurt. Tijdens deze opleiding leer je alles over het vak van schaapherder, waarbij de nadruk ligt op zowel traditionele als moderne aspecten. Je krijgt les in schapen houden, schapen hoeden, natuurbeheer en ondernemerschap.

Schapen houden
Het verzorgen van schapen is een van je belangrijkste taken. Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je kudde, wat betekent dat je kennis moet hebben van voeding, voortplanting en ziektepreventie. Het hoeden van schapen is een specialistische vaardigheid. Samen met je hond zorg je ervoor dat de kudde zich gedraagt zoals nodig is voor de uitvoering van je taken. Dit vereist goede communicatie met je hond en inzicht in het gedrag van schapen.

Natuurbeheer
Als schaapherder heb je ook een belangrijke rol in het beheer van natuurlijke landschappen. Je kudde helpt bij het onderhoud van graslanden, heide en andere natuurgebieden, wat bijdraagt aan biodiversiteit en landschapsbehoud.

Ondernemerschap
Naast het werken met schapen, ben je als schaapherder ook ondernemer. Dit betekent dat je vaardigheden ontwikkelt in communicatie, projectmanagement, ICT, arbo en veiligheid, en wetgeving. Je leert hoe je een eigen bedrijf runt en projecten beheert, waardoor je een veelzijdige professional wordt.

Het gebruik van wol

Na het scheren blijft er een grote hoeveelheid wol over. De hoogwaardige wol wordt verkocht aan wolwinkels waar het wordt schoongemaakt, verpakt en soms geverfd. Deze wol is populair en wordt snel verkocht. De rest van de wol wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals isolatie, bescherming van jonge aanplant tegen dieren, en zelfs in de tuinbouw om vocht vast te houden. Een deel van de wol gaat naar kunstenaars die er creatieve projecten mee uitvoeren.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven