Dagelijks nieuws, tutorials en advies...

Nieuwe verplichte Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid voor Zelfstandigen

Vangnet zelfstandigen

Als zelfstandige ondernemer loop je risico’s die werknemers vaak niet hebben. Eén van die risico’s is inkomensverlies door langdurige ziekte. Tot nu toe konden zelfstandigen zich hier alleen privé tegen verzekeren, wat vaak duur is en niet voor iedereen toegankelijk.

Daar komt nu verandering in. Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet, de Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid voor Zelfstandigen (BAZ), die een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen introduceert.

Waarom een verplichte verzekering?

Zelfstandigen die ziek worden, hebben vaak geen vangnet en kunnen daardoor flink in inkomen achteruit gaan. Particuliere verzekeringen zijn er wel, maar die zijn vaak duur of moeilijk te verkrijgen voor mensen met een medische geschiedenis. De overheid wil met de BAZ een basisvangnet bieden voor alle zelfstandigen, zodat iedereen toegang heeft tot een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Wat houdt de BAZ In?

De nieuwe verzekering wordt verplicht voor alle zelfstandigen die winst uit onderneming genieten. Dit betekent dat je je niet meer druk hoeft te maken over de kosten en toegankelijkheid van een particuliere verzekering. De BAZ is zo opgezet dat het betaalbaar, uitlegbaar en uitvoerbaar is. De premie die je betaalt is fiscaal aftrekbaar en bedraagt ongeveer 6,5% van je winst, met een maximum van ongeveer €195 per maand.

Hoe werkt de uitkering?

Als je langer dan een jaar ziek bent en niet meer het minimumloon kunt verdienen, kom je in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Deze uitkering bedraagt 70% van je winst vóór arbeidsongeschiktheid, tot maximaal het minimumloon. De uitkering loopt door tot je AOW-leeftijd. Dit betekent dat je, zelfs bij langdurige ziekte, een basisinkomen hebt en niet afhankelijk wordt van bijstand of je partner.

Opt-Out mogelijkheid

Heb je al een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering of vind je de publieke verzekering niet voldoende? Dan kun je gebruik maken van de opt-out regeling. Dit betekent dat je je particuliere verzekering kunt behouden, mits deze voldoet aan bepaalde voorwaarden zoals een vergelijkbare uitkering en premie, en dekking tot de AOW-leeftijd. Er komt ook overgangsrecht voor bestaande verzekeringen.

Reacties en uitvoering

De wet is nog in de internetconsultatiefase, wat betekent dat je als belanghebbende je mening kunt geven op het wetsvoorstel. Dit helpt de overheid om de wet beter af te stemmen op de praktijk en uitvoerbaarheid te toetsen.

Belang van de verzekering

Met de BAZ heb je als zelfstandige een basisvangnet bij arbeidsongeschiktheid. Dit voorkomt dat je bij ziekte in grote financiële problemen komt. Het is een belangrijke stap richting een eerlijkere arbeidsmarkt, waar zowel werknemers als zelfstandigen vergelijkbare zekerheden hebben.

Word ook lid van de community!

Word nu lid en post je commentaar of vraag over dit artikel!

De StartendeOndernemers.nl Facebook community is er voor jou! Meer dan 6000 leden gingen je voor.

Geen Facebook? Geen probleem! In onze nieuwe groep op Linkedin kan je ook terecht!

Scroll naar boven